Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Janet Yellen ohrabrila ulagače, cijene dionica porasle

Otklonila strahovanja ulagača da će ključne kamate biti povećane prije nego što se očekivalo.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Unatoč rastu cijena dionica, ulagači su suzdržani, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 5,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam ovoga mjeseca iznosi 6,9 milijardi.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer je nakon izjava predsjednice Feda Janet Yellen splasnula bojazan ulagača da će središnja banka povećati ključne kamatne stope prije nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je jučer 134 boda, ili 0,82 posto, na 16.457 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,79 posto, na 1.872 boda, a Nasdaq indeks 1,04 posto, na 4.198 bodova.


Ulagače je ohrabrila Janet Yellen kazavši na jednom poslovnom skupu da će izuzetna predanost središnje banke poticanju rasta gospodarstva biti potrebna još neko vrijeme.

Time je otklonila strahovanja ulagača da će ključne kamate biti povećane prije nego što se očekivalo.

Nedavno je, naime, Yellen kazala da bi kamate mogle biti povećane šest mjeseci nakon što Fed ujesen sasvim ukine programe kupnje obveznica, što bi značilo u proljeće iduće godine, dok su se ulagači nadali da će cijena novca porasti tek u drugoj polovici te godine.

„Yellen je svojim izjavama smanjila konfuziju i pružila više jasnoće. Kada na tržištu nema bojazni od zaoštravanja monetarne politike, lakše se diše“, kaže Joseph Tanious, strateg u fondu J.P. Morgan Asset Management.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a na vrijednosti je dobilo 73 posto svih dionica uvrštenih na NYSE i Nasdaq tržište.

Najviše je, 2,1 posto, skočio S&P indeks rudarskog sektora, a s rastom od 1,3 posto slijedio je uslužni sektor.

Uspon cijena dionica zahvaljuje se i uljepšavanju portfelja na kraju tromjesečja. U tom razdoblju, naime, menadžeri fondova uobičajeno kupuju dionice koje su bile najveće dobitnice posljednjih mjeseci, a prodaju one s najvećim padom cijene.

Zbog toga je u drugom planu ostalo slabije nego što se očekivalo izvješće o uslužnom sektoru. Institut za menadžere nabave izvijesti je da je njegov ISM indeks aktivnosti u uslužnom sektoru u ožujku pao s 59,8 na 55,9 bodova, najnižu razinu od kolovoza prošle godine.

Unatoč rastu cijena dionica, ulagači su suzdržani, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 5,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam ovoga mjeseca iznosi 6,9 milijardi.

U cijelom prvom tromjesečju S&P 500 porastao je 1,3 posto, a Nasdaq indeks 0,5 posto. Dow Jones oslabio je, pak, 0,7 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,26 posto, na 6.598 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,33 posto, na 9.555 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 4.391 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JANET YELLEN, NASDAQ, S&P 500, DOW JONES, WALL STREET