A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/panda-jej-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Opsežno istraživanje pokazalo da pande obožavaju jesti slatko | Politika+
Scena

OTKRIĆE: Opsežno istraživanje pokazalo da pande obožavaju jesti slatko

Proučavajući njihov DNK znanstvenici su utvrdili da, kao i ljudi, posjeduju "slatke receptore" koji omogućavaju da prepoznaju okus šećera.

Piše: PolitikaPlus

Iako se pande hrane biljem, uglavnom bambusom koji sadrži vrlo malo šećera, pokazale su da itekako vole slatki okus.

Znanstvenici su pandama u dobi od 3 do 22 godine ponudili zdjele s običnom vodom i s vodom zaslađenom prirodnim šećerima od fruktoze do glukoze. Pokazalo se da su sve radije posezale za "slatkom" zdjelom. Manje su bile zainteresirane za vodu zaslađenu umjetnim sladilima.

Proučavajući njihov DNK znanstvenici su utvrdili da, kao i ljudi, posjeduju "slatke receptore" koji omogućavaju da prepoznaju okus šećera.

Slatki plodovi voća možda su ranije bili njihova prirodna hrana prije nego ih je čovjek istjerao u sadašnja planinska obitavališta gdje takve hrane nema mnogo.

"Velike pande vole slatko", kaže genetičar Danielle Reed iz centra Monell Chemical Senses u Philadelphiji koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu PLOS ONE.

Pande obitavaju u šumama bambusa u planinskim područjima Kine. Otkrivanje drugih vrsta hrane koju vole može pomoći nastojanjima da se očuva njihova vrsta.

Ranija istraživanja pokazala su da nijedna vrsta mačaka od domaćih mačaka do tigrova ne može prepoznati slatki okus i stoga ga ne vole.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bambus, slatko, panda