Svijet

RAT U SIRIJI: UNHCR: Broj sirijskih izbjeglica u Libanonu premašio milijun

''Libanon udomljuje najveću koncentraciju izbjeglica u čitavoj novijoj povijesti. Ne možemo ga ostaviti da snosi sam sav taj teret.''

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Broj sirijskih izbjeglica registriranih u Libanonu premašio je milijun osoba, priopćilo je u četvrtak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice.

Dok je broj izbjeglica jednak četvrtini libanonskog stanovništva, UNHCR izražava žaljenje zbog "stravičnog rekorda koji je dodatno pogoršan brzim crpljenjem sredstava i domaćinima koji su na rubu snaga".


"Tri godine nakon početka sukoba u Siriji, Libanon je postao zemlja koja zbrinjava najveći broj izbjeglica po glavi stanovnika", objasnila je agencija UN-a ističući da se "priljev ubrzava".

"U travnju 2012. bilo je 18.000 sirijskih izbjeglica u Libanonu; u travnju 2013. bilo ih je 356.000 a sada ih je, u travnju 2014., milijun", bilježi UNHCR koji "svakodnevno registrira novih 2.500 izbjeglica" u toj zemlji.

"Libanonci iskazuju zamjetnu velikodušnost, ali se teško nose s takvim teretom. Libanon udomljuje najveću koncentraciju izbjeglica u čitavoj novijoj povijesti. Ne možemo ga ostaviti da snosi sam sav taj teret", ocijenio je Antonio Guterres, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sirija, rat u siriji, izbjeglice, unhcr