Zagreb

SIGURNOST: Putnike u Zračnoj luci Zagreb kontroliraju privatni zaštitari

To je prvo takvo preuzimanje dužnosti zaštitarske tvrtke od policije, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) na nekoj od zračnih luka u Hrvatskoj.

Piše: PolitikaPlus
To je prvo takvo preuzimanje dužnosti zaštitarske tvrtke od policije, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) na nekoj od zračnih luka u Hrvatskoj.

Putnike na ulazu u zaštitnu zonu međunarodne Zračne luke Zagreb od sada kontroliraju zaštitari privatne tvrtke "Securitas Hrvatska" potvrdila je danas za Hinu glasnogovornica Zračne luke Lidija Capković Martinek.

Naglasila je da je to prvo takvo preuzimanje dužnosti zaštitarske tvrtke od policije, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) na nekoj od zračnih luka u Hrvatskoj.

Kako je pojasnila Capković Martinek, do toga je došlo uslijed usklađivnja s europskim regulativama u okviru kojih je takav posao bilo potrebno prenijeti s MUP-a na zaštitarsku tvrtku, a tvrtka "Securitas Hrvatska" je izabrana nakon raspisanog međunarodnog natječaja.

Tako zaštitari te tvrtke od srijede umjesto policije vrše pregled putnika i ručne prtljage prije ulaska putnika u zaštitnu zonu Zračne luke, a to više neće kao do sada plaćati porezni obveznici nego sami putnici putem taksi, istaknula je Capković Martinek.

Policija koja je do sada obavljala taj posao biti će raspodijeljena na druge radnje kao što su kontrola putovnica, kontrola zgrade Luke i slično, najavila je glasnogovornica zagrebačke Zračne luke.

Menađerica korporativnih komunikacija "Securitasa Hrvatska" Iva Lučić najavljuje kako će u obavljanju tih radnji biti uključeno 85 djelatnika (zaštitara) te tvrtke koji su za takve radnje prošli potrebnu obuku.

Dodaje i kako će se "Securitas Hrvatska" natjecati i na drugim natječajima koji će do kraja godine biti raspisani i u ostalim hrvatskim zračnim lukama.

"Securitas Hrvatska" je u Hrvatskoj prisutna od kraja 2011., rekla je Lučić. Napomenula je kako je osnovna djelatnost tvrtke zaštita osoba i imovine, a specijalizirani su za pružanje cjelokupnih usluga tjelesne i tehničke zaštite, zaštite od požara, pratnje novca i dragocjenosti, centralnog dojavnog sustava i intervencija nad priključenim alarmnim sustavima.

Securitas Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu broji oko 2200 zaposlenih i djeluje u ukupno 13 ureda diljem Hrvatske. Sjedište tvrtke je u Stockholmu, djeluje u 52 zemlje svijeta i zapošljava oko 300.000 djelatnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Securitas Hrvatska, putnici, zaštitari, Zračna luka Zagreb