Burze

TRŽIŠTE KAPITALA: Wall Street: Ulagači oprezni uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u

Dow Jones oslabio je 1 bod, na 16.572 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 posto, na 1.888 bodova, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 4.237 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago pale, nakon četiri dana neprestanog rasta, jer su ulagači oprezni uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

 

Dow Jones oslabio je 1 bod, na 16.572 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 posto, na 1.888 bodova, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 4.237 bodova.

 

Nakon četiri dana neprestanog rasta cijena dionica, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, ulagači su se jučer odlučili na predah.

 

S obzirom na rekordno visoku razinu cijena, nisu bili spremni znatnije riskirati uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

 

Nakon niza izvješća koja ukazuju da se, nakon smanjenja aktivnosti tijekom oštre zime, rast gospodarstva postupno ubrzava, ulagači se nadaju dobrim podacima. U anketi Ruetersa analitičari procjenjuju da je u ožujku broj zaposlenih porastao za 200.000.

 

Jučer objavljeni makroekonomski podaci nisu baš impresionirali. U ožujku je trgovinski deficit SAD-a neočekivano porastao na 42 milijarde dolara, pri čemu je izvoz pao na najnižu razinu u pet mjeseci. To pokazuje da bi rast gospodarstva u prvom tromjesečju mogao biti slabiji nego što se prije očekivalo.

 

Pod najvećim su pritiskom jučer bile dionice u biotehnološkom sektoru, koji je i inače posljednjih dana najnestabilniji.

 

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u mjesec dana iznosi 6,4 milijardi.

 

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 posto, na 6.649 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,06 posto, na 9.628 bodova, a pariški CAC 0,42 posto, na 4.449 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

burza, dionice, wall street, burzovni indeksi, nyse