Hrvatska

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Počinje sezona objave poslovnih rezultata kompanija

Među prvima će izvješća objaviti najveći svjetski proizvođač aluminija Alcoa, te banke Wells Fargo i JPMorgan Chase.

Piše: PolitikaPlus

Na Wall Streetu ovoga tjedna počinje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata, a osim što analitičari smanjuju procjene zarada kompanija, ulagače zabrinjava i oštar pad cijena biotehnoloških i pojedinih tehnoloških dionica, koje su donedavno snažno rasle.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna ojačao 0,6 posto, na 16.412 bodova, a S&P 500 indeks 0,4 posto, na 1.865 bodova. Nasdaq indeks pao je, pak, 0,7 posto, na 4.127 bodova.

„Ako se slabost iz tih sektora prelije na ostale, to bi bio fundamentalni zaokret na tržištu. Ako se takva situacija nastavi, možda će ulagači potražiti zaštitu ili preispitati temelje svojih portfelja“

Prošlotjedni rast Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuje se solidnim pokazateljima iz američkog gospodarstva i nadi ulagača da će Fed i druge središnje banke u svijetu još dulje vrijeme voditi labavu monetarnu politiku.

Ovoga će tjedna, pak, nove smjernice ulagačima dati kvartalni poslovni rezultati kompanija u prvom tromjesečju. Među prvima će izvješća objaviti najveći svjetski proizvođač aluminija Alcoa, te banke Wells Fargo i JPMorgan Chase.

S obzirom na niz upozorenja kompanija o nejakom gospodarskom okruženju, analitičari su posljednjih tjedana smanjili procjene njihovih zarada.

U anketi Reutersa procjenjuju da će dobit kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, u prvom tromjesečju u prosjeku biti za 1,2 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju. To je znatno manje od procjena na početku godine, kada su analitičari očekivali rast dobiti za 6,5 posto.

Osim toga, ulagače zabrinjava oštar pad cijena dionica biotehnoloških i pojedinih tehnoloških kompanija, kao što su Gilead Sciences, Facebook, Biogen i Netflix, koje su lani i početkom ove godine bile najveće dobitnice.

Od kraja veljače, kada je dosegnuo rekordnu razinu, Nasdaq indeks biotehnološkog sektora potonuo je 18 posto. Cijena dionice Facebooka pala je, pak, 22 posto otkako je prije mjesec dana dosegnula rekordnu razinu.

„Ako se slabost iz tih sektora prelije na ostale, to bi bio fundamentalni zaokret na tržištu. Ako se takva situacija nastavi, možda će ulagači potražiti zaštitu ili preispitati temelje svojih portfelja“, zaključuje Michael Matousek, direktor u tvrtki U.S. Global Investors.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

S&P 500, DOW JONES, WALL STREET, NASDAQ