4kotača

OBLJETNICA: Prije 100 godina vozački ispit položila prva hrvatska vozačica

Prva hrvatska vozačica bile je Alma pl. Balley.

FOTO: HAK
Piše: PolitikaPlus

Na današnji dan prije 100 godina prva žena u Hrvatskoj položila je vozački ispit, a prva hrvatska vozačica bile je Alma pl. Balley, koja je položila pred tadašnjim "zemaljskim strukovnim povjerenstvom za izpitivanje upravljača motornih vozila izpit u upravljanju automobila", priopćio je danas Hrvatski autoklub (HAK).

Gđa. Balley bila je 285. koja je dobila titulu "upravljača" ili vozača, ujedno i prva hrvatska automobilistica.

Prema podacima Hrvatskog autokluba, prošle godine vozački ispit za najrasprostranjeniju B kategoriju položilo je ukupno 16.989 kandidatkinja i 18.762 kandidata. Podaci o polaganju vozačkog ispita za B kategoriju pokazuju kako je u Hrvatskoj razdoblju od 2000. do 2008. kontinuirano bio veći broj ženskih kandidata koji su položili vozački ispit od muških, te je u tom razdoblju ukupno bilo 52,3 posto ženskih i 47,7 posto muških kandidata.

Ujedno, ukupni broj kandidata na kraju tog razdoblja bio je rekordno visok, popevši se 2008. na 59.693, ističe HAK.

Međutim, naglašava HAK, od 2009. nadalje kontinuirano je veći broj muških kandidata za vozače koji su položili vozački ispit te je prethodni trend preokrenut jer je u razdoblju od 2009. do 2013. bilo 47,6 posto ženskih i 52,4 posto muških kandidata. U tom razdoblju, ukupni broj kandidata se smanjivao na 33.412 koliko ih je bilo 2012., dok se 2013. povećao na 35.751.

U Hrvatskom autoklubu komentiraju kako je na ove trendove, osim demografskih razloga, zasigurno utjecala i gospodarska kriza tijekom koje se broj kandidatkinja za vozače brže smanjivao od broja kandidata. Isto tako, veći postotak kandidatkinja za vozače u funkciji je povećanja mobilnosti žena u našem društvu, kao i izjednačavanja broja vozačica i vozača, kojih je i dalje više. Prema dostupnim podacima, oko 27 posto osobnih automobila registriranih u našoj zemlji registrirano je na ženske osobe, te se pokazuje kako rodni rascjep još postoji.

Isto tako, navodi HAK, u razdoblju od 2009. do 2013., pokazuje se kako je ukupna prosječna prolaznost iz prvog pokušaja iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila veća kod ženskih kandidata nego muških, dok je iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom obrnuto, veća je ukupna prosječna prolaznost iz prvog pokušaja muških kandidata, doznaje se danas iz HAK-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VOZAČKA DOZVOLA, Alma pl. Balley, AUTO