Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Potop na Tokijskoj burzi zbog razočaravajućih najava Bank of Japan, euro ojačao

Čelnici Bank of Japan odlučili su na redovnoj sjednici da politika ostaje nepromijenjena.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Čini nam se da središnja banka učvršćuje svoje pozicije, da je nešto opreznija nego prije. Ne odbacujemo mogućnost povećanja programa kupnje imovine idućih mjeseci, no ne vjerujemo da će središnja banka znatnije povećati svoju monetarnu bazu“

Na većini azijskih burzi jutros su cijene dionica blago porasle, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada indeksa na Wall Streetu i nedostatka vijesti koje bi jasnije usmjerile ulagače. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 posto, a cijene dionica pale su i u Australiji, 0,2 posto.

No, u Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu burzovni su indeksi porasli između 0,2 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto.


Na samom početku današnjeg trgovanja cijene su dionica bile pod pritiskom jer je ulagače pokolebao jučerašnji pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu za 1,1 posto, najviše u posljednja dva mjeseca.

I dok su na većini azijskih burzi početni minusi kasnije anulirani, tokijski Nikkei indeks ostao je u negativnom području jer je ulagače razočarala tamošnja središnja banka.

Očekivali su najavu daljnjeg labavljenja monetarne politike, no čelnici Bank of Japan odlučili su na redovnoj sjednici da politika ostaje nepromijenjena, poručivši da očekuju nastavak umjerenog rasta gospodarstva i potrošačkih cijena prema ciljanim razinama.

„Čini nam se da središnja banka učvršćuje svoje pozicije, da je nešto opreznija nego prije. Ne odbacujemo mogućnost povećanja programa kupnje imovine idućih mjeseci, no ne vjerujemo da će središnja banka znatnije povećati svoju monetarnu bazu“, kaže Hiroshi Shiraishi, ekonomist u tvrtki BNP Paribas Securities.

A nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom zbog mogućeg labavljenja monetarne politike Europske središnje banke, na valutnim se tržištima euro ponešto oporavio.

Jutros je njegov tečaj dosegnuo 1,3740 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3695 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 141,10 na 141,45 jena.

Jačanje eura zahvaljuje se izjavama dvojice dužnosnika ECB-a koji su, doduše, potvrdili da se analiziraju opcije mogućeg daljnjeg labavljenja monetarne politike u eurozoni, ali da deflacijski rizici nisu toliko jaki da bi zahtijevali žurnu reakciju.

Dolar je, pak, jutros oslabio prema 'japancu', pa mu se tečaj kreće oko 102,90 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,10 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

msci, azijske burze, bank of japan, nikkei