Mojbiz

DOBAR ZNAK: Jača njemačka potražnja: Uvoz u veljači na najvišoj razini još od ujedinjenja!

Izvoz je u odnosu na prethodni mjesec smanjen 1,3 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Njemački uvoz porastao je u veljači na najvišu razinu od ujedinjenja, a izvoz se smanjio, izvijestio je državni statistički ured, čiji podaci signaliziraju jačanje domaće potražnje u najvećem europskom gospodarstvu.

Podaci državnog statističkog ureda pokazali su da je sezonski prilagođeni uvoz porastao u veljači 0,4 posto u odnosu na siječanj, na 77,6 milijardi eura, najvišu razinu otkad je ured u siječnju 1991. počeo prikupljati sezonski prilagođene podatke za ujedinjenu Njemačku.

Znatno je više, za 12,4 posto, poskočio njemački izvoz u zemlje izvan područja primjene jedinstvene europske valute. Uvoz iz te skupine zemalja također je znatno uvećan, za 10,4 posto.

Izvoz je u odnosu na prethodni mjesec smanjen 1,3 posto, što ekonomisti pripisuju turbulencijama na tržištima u nastajanju i krizi na Krimu.

"Uvoz je porastao jer potrošači više troše i kompanije više ulažu. Trend bržeg rasta uvoza od izvoza trebao bi se nastaviti", drži Christian Schulz, viši ekonomist Berenberg banke.

"To je dobar znak za domaću potražnju i pomaže zemljama eurozone da izađu iz krize uz pomoć izvoza".

Vlada očekuje da će domaća potražnja biti glavni pokretač rasta u ovoj godini, dok bi vanjska trgovina, inače tradicionalan oslonac njemačkog gospodarstva, biti uteg.

Podaci koji ne uključuju sezonske faktore pokazuju skok njemačkog uvoza iz ostalih članica eurozone za 8,4 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču. Njemački je izvoz u zemlje eurozone istodobno uvećan 3,7 posto.

Znatno je više, za 12,4 posto, poskočio njemački izvoz u zemlje izvan područja primjene jedinstvene europske valute. Uvoz iz te skupine zemalja također je znatno uvećan, za 10,4 posto, pokazuju podaci koji nisu prilagođeni za sezonski uvjetovane faktore.

Sezonski prilagođena trgovinska bilanca za veljaču iskazuje višak od 15,7 milijardi eura, u odnosu na revidirane 17,3 milijarde eura viška u siječnju.

Višak na tekućem računu bilance plaćanja, širi pokazatelj, spustio se u veljači na 13,9 milijardi eura, s revidirane 15,2 milijarde eura u prethodnom mjesecu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eurozona, izvoz, uvoz, njenačka, destatis