Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA : Azijske burze ojačale nakon pozitivnih američkih signala, dolar pod pritiskom

Ne vlada euforija jer nema drugih značajnijih vijesti koje bi podržale osjetniji rast cijena dionica.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući naznakama da će američka središnja banka biti opreznija po pitanju povećanja ključnih kamatnih stopa nego što se mislilo.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,5 posto


U Singapuru su pale za 0,4 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto, nakon što su objavljeni dijelovi zapisnika s posljednje sjednice Feda, koji pokazuju da čelnici središnje banke ne kane žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Još nedavno smatralo se da će Fed, nakon što ukine poticajne programe kupnje obveznica krajem ove godine, ključne kamatne stope početi povećavati u prvoj polovici iduće godine. No, sada je prevladalo mišljenje da bi zaoštravanje monetarne politike moglo uslijediti tek u drugoj polovici iduće godine.

Unatoč tome, na azijskim burzama ne vlada euforija jer nema drugih značajnijih vijesti koje bi podržale osjetniji rast cijena dionica.

I dok su bilješke Feda pozitivno utjecale na tržišta kapitala, američka se valuta našla pod pritiskom.

Na valutnim je tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros zaronio na 79,52 boda, nedaleko najniže ovogodišnje razine od 79 bodova.

Pritom je tečaj eura skočio na 1,3850 dolara, dok se jučer u ovo doba kretao oko 1,3790 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skliznula je s jučerašnjih 101,90 na 101,70 jena.

Euro je, pak, blago ojačao prema 'japancu', pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 140,70 na 140,90 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

euro, dolar, forex, nikkei, msci, azijske burze, bank of japan, tečaj eura, jen