A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hep-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HEP poručuje: Grupa udruga neargumentirano zastrašuje javnost | Politika+
Energetika

PLOMIN C: HEP poručuje: Grupa udruga neargumentirano zastrašuje javnost

Zrak u okolici TE Plomin je visoke kakvoće i izgradnjom novog bloka C, koji će zamijeniti prvi blok, emisije sumporovih i dušikovih oksida biti će manja.

Piše: PolitikaPlus

Reagirajući na današnji prosvjed protiv izgradnje termoelektrane Plomin C, Hrvatska elektroprivreda ustvrdila je da udruge neargumentirano zastrašuju javnost jer je, ističe HEP, zrak u okolici TE Plomin visoke kakvoće i jer će izgradnjom novog bloka C, koji će zamijeniti prvi blok, emisije sumporovih i dušikovih oksida biti manja.

Grupa udruga koja vodi kampanju protiv projekta TE Plomin C, u nedostatku realnih argumenata, već mjesecima hrvatsku javnost morbidno zastrašuje brojem ljudi koji će smrtno stradati ili teško oboljeti zbog rada TE Plomin C. Naglašavamo da se metoda koju je u izračunima koristio Greenpeace, nigdje ne koristi za potrebe studije utjecaja na okoliš za pojedinačne industrijske objekte, pa tako ni npr. u Danskoj ili Njemačkoj, državama s velikim kapacitetima u termoelektranama na ugljen, a na koje se ove udruge vole pozivati, ističe HEP u priopćenju kojim reagira na današnji prosvjed Zelene akcije, Greenpeacea i Zelene Istre.

Studija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo "Epidemiološka analiza specifičnih pokazatelja zdravstvenog stanja stanovništva Grada Labina i općine Kršan u odnosu na lstarsku županiju, RH i druge odabrane gradove" (2011.g.) pokazala je da nema značajnih odstupanja pokazatelja zdravstvenog stanja lokalnog stanovništva u vezi s potencijalnom izloženošću onečišćenjima zraka u odnosu na druge hrvatske gradove. To je očekivano, ističe HEP, jer je kakvoća zraka u okolici TE Plomin prve kategorije.

Prestankom rada prvog bloka, kojeg će zamijeniti blok C, emisije sumporovih i dušikovih oksida te čestica bit će još manje, uz veću proizvodnju električne energije, u odnosu na današnje stanje i znatno manje od graničnih vrijednosti utvrđenih Uredbom o graničnim vrijednostima emisija onečišćujućih tvari u zrak, kaže se među ostalim u priopćenju.

Udurge su danas, s obzirom na to da do kraja mjeseca traje produljeni natječaj za izgradnju TE Plomin C, svojim prosvjedom tražile da Vlada kao vlasnik HEP-a odustane od izgradnje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plomin c, zelena akcija