Hrvatska

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Smjer tržišta ovisi o poslovnim rezultatima kompanija

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu bi ovoga tjedna cijene dionica mogle dodatno pasti, ako poslovni rezultati kompanija budu slabiji nego što se procjenjuje i ako se nastavi pritisak na biotehnološki i tehnološki sektor.

„Ulagači su skeptični po pitanju poslovnih izgleda kompanija, a kako smo ušli u sezonu objave financijskih rezultata, za očekivati je da će zauzeti određene pozicije“

Dow Jones indeks prošloga je tjedna pao 2,4 posto, na 16.026 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,6 posto, na 1.815 bodova, a Nasdaq indeks 3,1 posto, na 3.999 bodova. To je njihov najveći tjedni pad od lipnja 2012. godine.

Posljedica je to oštrog pada cijena dionica biotehnoloških kompanija. Nakon snažnog rasta u prošloj godini, taj je sektor posljednjih tjedana izuzetno nestabilan. Otkako je krajem veljače dosegnuo rekordnu razinu, Nasdaq indeks biotehnološkog sektora strmoglavio se više od 21 posto.

Oštro su pale i cijene dionica nekoliko tehnoloških kompanija, kao što su Netflix i Facebook, koje su u posljednje vrijeme bile među najvećim dobitnicama na tržištu.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti poslovni rezultati kompanija ostvareni u prvom tromjesečju. Prošloga je tjedna izvješća objavilo 29 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, a ovoga se tjedna očekuju rezultati njih 54. Među ostalim, General Electrica, Googlea, Goldman Sachsa i IBM-a.

S obzirom na loše vremenske prilike u proteklom kvartalu i niz upozorenja kompanija o nejakom gospodarskom okruženju, analitičari su posljednjih tjedana smanjili procjene zarada.

U anketi Reutersa procjenjuju da će dobit kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, u prvom tromjesečju u prosjeku biti za otprilike 1 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju. To je znatno manje od procjena na početku godine, kada su analitičari očekivali rast zarada za 6,5 posto.

„Ulagači su skeptični po pitanju poslovnih izgleda kompanija, a kako smo ušli u sezonu objave financijskih rezultata, za očekivati je da će zauzeti određene pozicije“, kaže Brian Jacobsen, strateg u fondu Wells Fargo Funds Management.

U fokusu ulagača bit će i makroekonomski podaci. U prvom tromjesečju rast američkog gospodarstva prilično je usporio, što se pripisuje lošim vremenskim prilikama, a ulagači se nadaju da će novi podaci nagovijestiti ponovno ubrzanje rasta.

Ovoga se tjedna, među ostalim, očekuju izvješća o prometu u trgovini na malo, potrošačkim cijenama, industrijskoj proizvodnji i započetim gradnjama kuća u SAD-u.

U petak se na Wall Streetu zbog blagdana ne radi, pa se očekuje nešto manji obujam trgovanja nego inače.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

S&P 500, DOW JONES, WALL STREET, NASDAQ