Mojbiz

OTKRIĆE: Mrsić: Obitelj 20 godina nakon smrti osiguranika primala mirovinu!

'Da apsurd bude veći, mirovina je isplaćivana putem Hrvatske pošte.'

Piše: Branko Čović

U središnjoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić održao je prezentaciju rezultata rada HZMO-a u protekle dvije godine.

 

Predstavljajući rad Zavoda, ministar je istaknuo projekt elektroničkih prijava na mirovinsko osiguranje (e-prijave) i projekt prikupljanja OIB-a korisnika mirovina. Istaknuo je podatak da je obitelj osiguranika iz inozemstva primala mirovinu nakon njegove smrti punih 20 godina, te je državni proračun oštetila za 485 tisuća kuna.

 

 

Ministar je istaknuo da je u okviru Online usluga, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kroz elektroničko poslovanje preko usluge e-prijave omogućilo prijavu početka poslovanja i sve promjene tijekom poslovanja, kao i prijave, promjene i prestanak osiguranja za svoje radnike/ice. i to 24sata na dan.

 

Usluga omogućava predaju elektroničkih prijava u sustav mirovinskog osiguranja, namijenjena je pravnim i fizičkim osobama za prijavu radnika, fizičkim osobama za prijavu sebe kao obveznika i osiguranika.

 

E-prijave mogu podnositi svi obveznici kojima je dodijeljen kvalificirani centrifikat kojim se potvrđuje napredni elektronički potpis u skladu s odredbama Zakona o elektroničkom potpisu i koji su u Zavodu registrirani kao korisnici usluge podnošenja elektroničke prijave.

 

 

Mrsić ističe da trenutno u sustavu nemaju OIB za 9.593 osiguranika, od kojih je u inozemstvu njih 9.108, a u Hrvatskoj 485. No nada se da će do kraja lipnjaa određeni osiguranici dostaviti potvrde o životu od mjerodavnih službi zemalja u kojima žive.

 

Dodaje da se provodi i postupak povrata nepripadno isplaćenih iznosa - dvije trećine sredstava već je vraćeno u proračun i podignuto je pet kaznenih prijava. Ukupna svota do sada utvrđenih nepripadno isplaćenih mirovina  je 1.299.321,48 kn, do sada je vraćeno u Državni proračun RH 808.258,99 kn.

 

Tako iznosi i frapantan primjer da netko usred Zagreba prima dvadeset godina mirovinu, uz kuriozitet da je ona isplaćivana putem Hrvatske Pošte, poštar je to uredno dostavljao na kućnu adresu, a da nitko nije provjeravao je li taj čovjek još živ ili nije.

 

 

Ministar napominje da je do sada uspostavljena razmjena podataka sa slovenskim Zavodom u tijeku su pripreme za razmjenu s njemačkim nositeljima mirovinskih osiguranja i njemačkom poštom, Zavodom za socijalno osiguranje i RF PIO Republike Srbije, Fondom PIO Crne Gore, Fondom PIO Makedonije te RF PIO Republike Srpske.

 

"Trasiramo put HZMO-a prema modernoj osiguravajućoj tvrtki, no pred nama je još dosta posla", poručio je Mrsić sa konferencije za novinare na kojoj se posebno osvrnuo na iskorak napravljen uvođenjem baze mirovinskog osiguranja vezane uz OIB.

 

Cilj je učinkovito povezivanje i razmjena podataka između tijela državne uprave i drugih državnih institucija kako bi se, primjerice, u slučaju kada neki korisnik umre, odmah obustavila isplata mirovina.

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

reforma, oib, mirovine, mirando mrsić