Hrvatska

ISTRAŽIVANJE: Deloitte: Financijskim direktorima u Hrvatskoj investicije ni u 2014. nisu prioritet

Većina ispitanika, njih gotovo dvije trećine, predviđa da će Hrvatska u 2014. stagnirati.

Piše: PolitikaPlus

Investicije ni u ovoj godini neće predstavljati prioritet financijskim direktorima u Hrvatskoj, na nove će se investicije usmjeriti svega 38 posto ispitanika, pokazuje najnovije istraživanje stavova financijskih direktora u srednjoj Europi koje je Deloitte proveo krajem prošle godine.

Slično kao i u prethodnim istraživanjima Deloittea, spremnost na poduzimanje rizika je niska te iznosi 21 posto posto, napominje Juraj Moravek, partner u Deloitteovom Odjelu revizije.

U pogledu makroekonomskih kretanja manje od trećine ih očekuju nastavak recesije, dok većina ispitanika, njih gotovo dvije trećine predviđa da će Hrvatska u 2014. stagnirati. Financijski direktori u Hrvatskoj predviđaju da će i u ovoj godini doći do povećanja broja nezaposlenih, iako ono neće biti drastično, navodi se u danas objavljenom istraživanju Deloittea.

Za hrvatske financijske direktore prioritet u ovoj godini neće predstavljati ni širenje na nova tržišta (43 posto), dok je pri vrhu i dalje ostalo povećanje prihoda na postojećim tržištima (66 posto) te smanjivanje indirektnih troškova (za 64 posto ispitanika).

Osim na povećanje prihoda na postojećim tržištima i smanjenje indirektnih troškova, financijski direktori u Hrvatskoj bit će fokusirani i na restrukturiranje i promjene poslovnih modela, njih 76 posto. Slično kao i u prethodnim istraživanjima Deloittea, spremnost na poduzimanje rizika je niska te iznosi 21 posto posto, napominje Juraj Moravek, partner u Deloitteovom Odjelu revizije.

Navodi da su najveću dozu pesimizma iskazali financijski direktori iz Slovenije, gdje nitko nije spreman za poduzimanje rizika u budućem razdoblju, a slično je i u Srbiji, gdje je na to spremno svega 7 posto financijskih direktora. Tradicionalno, najpozitivniji su ispitanici iz Litve.

Istraživanje je pokazalo da polovica ispitanika ne misli da će u idućih dvanaest mjeseci doći do značajnih promjena financijske perspektive njihovih tvrtki. Jednako kao i u prethodnom krugu istraživanja, provedenom na proljeće 2013., visokih 58,6 posto ispitanika smatra da je vanjska financijska i ekonomska nesigurnost s kojom se susreću u poslovanju i dalje izrazito visoka.

Što se tiče razine zaduženosti, 36 posto financijskih direktora tvrtki iz Hrvatske navodi da ju u ovoj godini planira smanjiti, što predstavlja porast u odnosu na 2013., kada je to planiralo učiniti 31 posto ispitanika.

"Ovaj je krug ispitanika ukazao i na porast udjela financijskih direktora koji smatraju da su bankovni krediti teško dostupni. U odnosu na 2013. njihov se udio povećao 4 posto te sada iznosi 43 posto", navodi Sanja Petračić, menadžerica u Deloitteovom Odjelu revizije.

Dodaje kako je do najuočljivije promjene došlo na području porasta troškova financiranja. Dok je porast troškova za 2013. predviđalo 29 posto ispitanika, za 2014. takav trend predviđa čak njih 62 posto.

U pogledu makroekonomskih kretanja došlo je do daljnjeg smanjenja udjela financijskih direktora najvećih tvrtki u Hrvatskoj koji očekuju nastavak recesije (30 posto) u odnosu na sredinu prošle godine, kada ih je 42 posto predviđalo nastavak recesije, a posebice u odnosu na kraj 2012. kada je više od polovice ispitanika smatralo da će Hrvatska ostati u recesiji, istaknuo je Moravek. Većina ispitanika ili 65 posto predviđa da će Hrvatska u 2014. stagnirati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Juraj Moravek, Sanja Petračić, INVESTICIJE, DELOITTE