Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Indeksi na Wall Streetu porasli nakon oštrog pada prošloga tjedna

Ulagače oraspoložili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Citigroupa

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica porasle jer su, nakon prošlotjednog oštroga pada burzovnih indeksa, ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati Citigroupa i snažan rast potrošnje u SAD-u.

Dow Jones indeks ojačao je 0,91 posto, na 16.173 boda, dok je S&P 500 porastao 0,82 posto, na 1.830 bodova, a Nasdaq indeks 0,57 posto, na 4.022 boda.

Rast cijena dionica zahvaljuje se snažnom rastu potrošnje u SAD-u. U ožujku je promet u trgovini na malo porastao 1,1 posto, što je najveći rast u godinu i pol dana i znatno veći od očekivanja.

Taj podatak ide u prilog tezi da je nedavno usporavanje rasta gospodarstva bilo samo posljedica oštre zime, a da se s poboljšanjem vremenskih prilika rast bruto domaćeg proizvoda ubrzava.

Među najvećim je dobitnicima jučer bio S&P indeks financijskog sektora, s rastom od 0,8 posto, jer su ulagače oraspoložili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Citigroupa.

Cijena dionice te banke skočila je 4,4 posto, a slijedile su je dionice Bank of America i Morgan Stanleya s rastom od 1,5, odnosno 2 posto.

No, pred kraj trgovanja početni su dobici ponešto splasnuli jer ulagače zabrinjava napetost u Ukrajini, što bi moglo dovesti do novih sankcija zapadnih zemalja Rusiji.

Biotehnološki sektor, koji je prošloga tjedna bio pod snažnim pritiskom i glavni krivac za oštar pad burzovnih indeksa, jučer je bio vrlo nestabilan. Nasdaq indeks tog sektora bio je u plusu i do 2,7 posto, potom u minusu od 1,9 posto, da bi trgovanje završio gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,34 posto, na 6.583 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,26 posto, na 9.339 bodova, a pariški CAC 0,43 posto, na 4.384 boda.
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BANK OF AMERICA, MORGAN STANLEY, CITIGROUP, NASDAQ, S&P 500, DOW JONES, WALL STREET