Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijene dionica na Wall Streetu porasle drugi dan zaredom

Ulagači nesigurni nakon oštrog pada cijena dionica prošloga tjedna.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U utorak su na Wall Streetu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je 0,55 posto, na 16.262 boda, dok je S&P 500 porastao 0,68 posto, na 1.842 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 4.034 boda.


Većinu dana indeksi su proveli u negativnom području jer su ulagači nesigurni nakon oštrog pada cijena dionica prošloga tjedna.

No, pred kraj trgovanja indeksi su se probili u pozitivno područje, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, kao što su Coca-Cola i Johnson & Johnson. Cijena dionice Coca-Cole skočila je 3,7, a J&J-a 2,1 posto.

S druge strane, pod pritiskom su i dalje dionice biotehnoloških i pojedinih tehnoloških kompanija, koje su donedavno prednjačile po rastu cijena i čije se valuacije čine neodrživo visoke, primjerice Netflixa i Tesla Motorsa.

To pokazuje da ulagači mijenjaju pozicije, pa svoj kapital povlače iz rizičnijih sektora i usmjeravaju u sigurnije kompanije sa stabilnijim prihodima.

Nesigurnost ulagača posljedica je i ukrajinske krize, koja je glavni razlog jučerašnjeg pada cijena dionica na europskim burzama. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,64 posto, na 6.541 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,77 posto, na 9.173 boda, a pariški CAC 0,89 posto, na 4.345 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

s&p 500, nasdaq, dow jones, wall street