Kultura

JUBILEJ: 2014. godina - 50 godina Večernjakova natječaja za kratku priču

Sami autori čitat će priče nagrađene proteklih godina, ali i one koje se bore za nagrade.

FOTO: Pixsell
Piše: PolitikaPlus

Večernji list cijele 2014. godine slavi jedinstveni jubilej u hrvatskom novinarstvu - 50 godina postojanja Natječaja za kratku priču Večernjeg lista. Sam početak Natječaja vrlo je intrigantan.

 

Te 1964. godine nitko od književnika u cijeloj bivšoj Jugoslaviji nije pisao kratke priče, ali je postojao krug mlađih autora koji su prevodili najbolje svjetske kratkopričaše na čelu s Hemingwayom. Među njima je bio i Tomislav Sabljak, naš tadašnji, pedesetogodišnji i sadašnji selektor kratke priče. Tako je počela povijest kratke priče u Večernjem listu, što je ujedno važan dio povijesti književnosti u nas.

 

Prve nagrade najboljim autorima nisu dodijeljene nakon prve godine dana natječaja jer trebalo je proteći neko vrijeme da on zaživi i da se najbolje kratke priče počnu objavljivati u tjednom ritmu. Bez obzira na to, 2014. je godina u kojoj naša kratka priča slavi  pola stoljeća, a to je tradicija (i ustrajnost) koju nemaju ni mnogo starije i slavnije svjetske tiskovine.

 

Sami autori čitat će priče nagrađene proteklih godina, ali i one koje se upravo bore za nagrade u sklopu nedavno završenog 49. natječaja. Upravo taj natječaj, koji nas je uveo u slavljeničku godinu, pokazao je koliki je i danas interes za Večernjakovu kratku priču. U njemu su, među ostalim, sudjelovali: Ivan Aralica, Slobodan Novak, Pavao Pavličić, Daša Drndić, Dubravko Jelačić-Bužimski, Dorta Jagić, Ivana Šojat-Kuči, Enes Kišević, Drago Štambuk, Ludwig Bauer, Alojz Majetić, Zvonimir Majdak, Kazimir Klarić, Sanja Pilić...

Posebno važan dio priče o Natječaju autori su koji su u njemu sudjelovali. Bili su to eminentni književnici svog vremena - u ovih 50 godina u Natječaju za kratku priču Večernjeg lista sudjelovalo je dvadesetak akademika - ali i brojni danas cijenjeni književnici koji su svoj autorski staž započeli upravo objavljivanjem svoje kratke priče u Večernjem listu. Natječaj je od samih svojih početaka poznat po toj dvojakosti: u njemu sudjeluju najveći i najvažniji knjižvnici, ali on istodobno promovira i nove autore, nova imena, ljude pred kojima je (dokazalo se to nebrojeno puta) velika književna karijera.

 

Dugogodišnji predsjednik žirija Večernjakove kratke priče bio je akademik Ranko Marinković, čije ime Natječaj danas nosi, a posljednjih je godina član žirija i njegov predsjednik akademik Milivoj Solar

 

Tijekom cijele 2014. godine Večernji će list objavljivati tematske tekstove o povijesti ovog natječaja te podsjetiti na sve velike autore koji su u njemu sudjelovali. Velika proslava počet će Noći knjige 23. travnja. U suradnji s VBZ-om, u njihovoj knjižari "Fadil Hadžić" u Ilici 13 organiziramo javno čitanje kratkih priča Večernjeg lista.

 

Sami autori čitat će priče nagrađene proteklih godina, ali i one koje se upravo bore za nagrade u sklopu nedavno završenog 49. natječaja. Upravo taj natječaj, koji nas je uveo u slavljeničku godinu, pokazao je koliki je i danas interes za Večernjakovu kratku priču. U njemu su, među ostalim, sudjelovali: Ivan Aralica, Slobodan Novak, Pavao Pavličić, Daša Drndić, Dubravko Jelačić-Bužimski, Dorta Jagić, Ivana Šojat-Kuči, Enes Kišević, Drago Štambuk, Ludwig Bauer, Alojz Majetić, Zvonimir Majdak, Kazimir Klarić, Sanja Pilić...

 

Tko su pobjednici 49. natječaja, objavit će u svibnju jer žiriranje je u tijeku. U ovogodišnjem žiriju su: akademik Milivoj Solar (predsjednik), Tomislav Sabljak, selektor kratke priče Večernjeg lista, Julijana Matanović, književnica, Helena Sablić-Tomić, profesorica, i Bojana Radović, urednica u Večernjem listu. 

 

U tijeku je rad i na novoj knjizi - trećem izdanju posvećenom kratkoj priči u Večernjem listu (do sada su izašle: Hrvatska kratka priča/Antologija priča Večernjeg lista 1964. - 1994., izašla 1994. u izdanju Alfe i Večernjeg lista te Svaka priča na svoj način/ Hrvatska ženska kratka priča, Večernji list 1964 .- 2004., izašla 2006. u izdanju Naklade MD). Treća knjiga, koja izlazi u jesen 2014. godine, donosi 50 godina kroz 50 najboljih priča, ali  i cjelokupnu bibliografiju natječaja - popis svih objavljenih priča, popis svih nagrada, ali i popis svih žirija u povijesti Natječaja. Time ova nova knjiga postaje platforma za buduća znanstvena istraživanja povijesti kratke priče u Hrvatskoj.

 

 

 

- Malo što je na ovim prostorima staro pedeset godina. Ni mnoge države ne dožive taj vijek. Stoga nam je drago da su važnost Večernjakovog natječaja za kratku priču prepoznali i pokrovitelji ove proslave, Ministarstvo kulture i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, rekao je direktor sadržaja Večernjeg lista Dražen Klarić.

 

- Večernji list već pedeset godina surađuje s piscima, ali i s onima koji će tek postati pisci. Svima njima omogućava izlazak u javnost i javno vrednovanje. Zadnjih dvadesetak godina govori se da je stvarnost jača od književnosti, da život piše priče i da je literatura slabija. No, povijesni događaji odlaze u povijest, a priče traju, naročito kada su ukoričene, istaknula je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

 

Predsjednik HAZU Zvonko Kusić pohvalio se što je selektor natječaja od osnivanja 1964. godine član suradnik Akademije Tomislav Sabljak, te istaknuo:

 

- Na čelu vaših žirija bili su i akademici Vlatko Pavletić, Ranko Marinković, a sada je to Milivoj Solar. Dobitnici nagrada su naši članovi Vjekoslav Kaleb, Slobodan Novak, Ivan Aralica, Ivan Kušan, Nedjeljko Fabrio, Pavao pavličić... U vremenu kada i mediji podilaze banalizaciji i trivijalizaciji, Večernji list putem svog natječaja njeguje kulturne vrednote. A širi i kulturu čitanja koja je ugrožena zbog sms poruka i komunikacije putem ekrana.

 

Selektor kratke priče Večernjeg lista, od davne 1964. godine pa sve do danas Tomislav Sabljak ističe:

 

- Na ideju o natječaju došli smo kada smo mi, članovi klape Donat, Cvitan, Matvejević, Šoljan i Slamnig prevodili kratke priče i uglavnom ih anonimno objavljivali. Postavilo se pitanje, zašto se u kratkoj formi ne bi okušali i hrvatski pisci. Odaziv autora bio je više nego iznenađujući. Godišnje nam je dolazilo i 500 priča, a znalo ih je biti i 900. Prve svoje priče za Večernjak su napisali Mirko Božić, Petar Šegedin, Živko Jeličić... Može se reći da je Večernji list utemeljio taj žanr u hrvatskoj literaturi.