Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu cijene dionica nastavljaju rast nakon ohrabrujuće izjave iz Feda

Središnja banka zadržat će ključne kamate na rekordno niskim razinama.

FOTO: Janet Yellen
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica porasle treći dan zaredom jer je predsjednica Feda Janet Yellen potvrdila da će središnja banka zadržati niske kamatne stope sve dok to bude potrebno. Indeks Dow Jones ojačao je 1,0 posto, na 16.424 boda, dok je S&P 500 porastao 1,05 posto, na 1.862 boda, a Nasdaq indeks 1,29 posto, na 4.086 bodova.

NISKA OČEKIVANJA: U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku biti za otprilike 1 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju.

Predsjednica Feda Yellen kazala je jučer u Ekonomskom klubu u New Yorku da će središnja banka zadržati ključne kamate na rekordno niskim razinama i nakon ukidanja programa kupnje obveznica, sve dok je inflacija niska, a nezaposlenost povišena.

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak o rastu industrijske proizvodnje u SAD-u drugi mjesec zaredom, kao i brži kvartalni rast kineskog gospodarstva nego što se očekivalo.

Među najvećim je dobitnicama jučer bila dionica Yahooa, s rastom cijene za više od 6 posto, nakon što je ta internetska kompanija izvijestila o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što su analitičari procjenjivali.

S druge strane, zbog podbačaja rezultata u prvom tromjesečju, cijena Bank of America pala je 1,6 posto, a iz istog razloga pojeftinile su i dionice tehnoloških divova Googlea te IBM-a.

Dosad je poslovna izvješća objavilo 9 posto kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 57,4 posto nadmašilo očekivanja po pitanju dobiti, što je manje od dugoročnog prosjeka od 62 posto. Procjene po pitanju prihoda nadmašilo je samo 53,2 posto kompanija, dok dugoročni prosjek iznosi 61 posto.

I to, premda su očekivanja vrlo niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku biti za otprilike 1 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju. To je znatno manje od procjena na početku godine, kada su očekivali rast zarada za 6,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,65 posto, na 6.584 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,57 posto, na 9.317 bodova, a pariški CAC 1,39 posto, na 4.405 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

janet yellen, s&p 500, nasdaq, dow jones, wall street, fed