Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: S&P 500 indeks porastao četvrti dan zaredom, Dow Jones pao

Na Wall Streetu je ovaj tjedan završen, s obzirom da se u petak zbog blagdana ne radi.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Rezultati kompanija su različiti, neki su nadmašili očekivanja, a neki podbacili. Ipak, čini mi se da sezona objave kvartalnih poslovnih izvješća protječe u pozitivnom tonu. Očekivali smo, naime, veći utjecaj loših vremenskih prilika u prvom tromjesečju, no bankarski i industrijski sektor to su prebrodili bez većih poremećaja“

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao četvrti dan zaredom, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima nekoliko banaka i kompanija, dok je Dow Jones blago pao.

Dow Jones indeks oslabio je 16 bodova, ili 0,10 posto, na 16.408 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,14 posto, na 1.864 boda, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 4.095 bodova.

Slabost Dow Jones indeksa ponajviše je posljedica pada cijene dionice IBM-a, nakon što je taj tehnološki div dan prije objavio slabije kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.


S druge strane, S&P 500 indeks ojačao je nakon boljih nego što se očekivalo rezultata Morgan Stanleya, Goldman Sachsa i General Electrica.

„Rezultati kompanija su različiti, neki su nadmašili očekivanja, a neki podbacili. Ipak, čini mi se da sezona objave kvartalnih poslovnih izvješća protječe u pozitivnom tonu. Očekivali smo, naime, veći utjecaj loših vremenskih prilika u prvom tromjesečju, no bankarski i industrijski sektor to su prebrodili bez većih poremećaja“, kaže Kate Warne, analitičarka u tvrtki Edward Jones.

Dosad je poslovna izvješća objavilo oko 20 posto kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa. Pritom ih je 63 posto nadmašilo očekivanja po pitanju dobiti, što je nešto više od dugoročnog prosjeka od 62 posto. Procjene po pitanju prihoda nadmašilo je samo 52 posto kompanija, dok dugoročni prosjek iznosi 61 posto.

I to, premda su očekivanja vrlo niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku biti za 1,7 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju. To je znatno manje od procjena na početku godine, kada su očekivali rast zarada za 6,5 posto.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenila 6,1 milijarda dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,9 milijardi.

Na Wall Streetu je ovaj tjedan završen, s obzirom da se u petak zbog blagdana ne radi. U cijelom tjednu Dow Jones i Nasdaq indeks porasli su 2,4 posto, dok je S&P 500 skočio 2,7 posto, što je njegov najveći tjedni rast od srpnja prošle godine.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 posto, na 6.625 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,99 posto, na 9.409 bodova, a pariški CAC 0,59 posto, na 4.431 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

S&P 500, DOW JONES, WALL STREET, NASADQ