Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske ulagače zabrinjava spori rast kineskog gospodarstva

Već četvrti mjesec zaredom kineski indeks PMI ispod razine od 50 bodova.

Piše: PolitikaPlus


PMI indeks industrijske aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu blago je porastao u travnju s 48 na 48,3 boda, u skladu s očekivanjima. No, to je već četvrti mjesec zaredom kako aktivnost slabi, što pokazuje kretanje tog indeksa ispod razine od 50 bodova.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, jer ulagače zabrinjava spori rast kineskog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dok su u Australiji cijene dionica porasle 0,5 posto. Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu oslabili su, pak, između 0,1 i 0,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio nepromijenjen u odnosu na jučer.


Azijske ulagače ponešto je ohrabrio jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu šesti dan zaredom, što se zahvaljuje solidnim poslovnim rezultatima niza američkih kompanija.

Međutim, zabrinjava ih usporavanje rasta kineskog gospodarstva. Prema izvješću HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu blago je porastao u travnju s 48 na 48,3 boda, u skladu s očekivanjima. No, to je već četvrti mjesec zaredom kako aktivnost slabi, što pokazuje kretanje tog indeksa ispod razine od 50 bodova.

Ipak, ulagači se nadaju poboljšanju, s obzirom da je u utorak kineska središnja banka najavila da će smanjiti iznose depozita koje ruralne banke moraju držati kao rezervu za 0,5 do 2 posto, što bi trebalo potaknuti kreditiranje.

To je još jedna u nizu mjera koje su kineske vlasti posljednjih tjedana uvele kako bi ubrzale rast gospodarstva.

I na valutnim tržištima jutros vlada oprez, pri čemu je dolar blago oslabio.

Tečaj američke valute kreće se oko 102,50 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,72 jena, što je bila njegova najviša razina u dva tjedna.

Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,3795 na 1,3815 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura dosegnuo je 141,65 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 141,50 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

msci, azijske burze, nikkei