A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/laburisti-zadar-100.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatski laburisti: Tražimo gospodarski model koji poštuje prava radnika | Politika+
Hrvatska

PROGRAM: Hrvatski laburisti: Tražimo gospodarski model koji poštuje prava radnika

'Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska mora zaštititi prava radnika u strateški sektorima.'

Piše: PolitikaPlus

U petak 25. travnja kandidati Hrvatskih laburista za Europski parlament posjetili su Zadar, gdje su zajedno s lokalnim laburistima proveli dan u druženju i razgovoru s građanima i pozvali ih da glasaju za listu broj 10.

Tražimo održivi gospodarski model koji poštuje radnička prava, zaustavljanje privatizacije javnih dobara i komunalnih usluga. Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska mora zaštititi prava radnika u strateški sektorima ekonomije - brodogradnji i turizmu. Imamo toliko potencijala, ali i propuštenih šansi

„Tražimo održivi gospodarski model koji poštuje radnička prava, zaustavljanje privatizacije javnih dobara i komunalnih usluga. Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska mora zaštititi prava radnika u strateški sektorima ekonomije - brodogradnji i turizmu. Imamo toliko potencijala, ali i propuštenih šansi. Glas za Hrvatske laburiste na europskim izborima glas je za radnika i za gospodarski model koji želi naći kompromis kapitala i rada“, poručio je građanima nositelj liste Nikola Vuljanić, aktualni europarlamentarac laburista, koji je u proteklih godinu dana zapaženo djelovao u Europskom parlamentu i pokazao i da s jednim mandatom u Europskom parlamentu možete učinkovito raditi na mijenjanju europskih politika.

Kandidat za Europski parlament iz Primorsko-goranske županije Vedran Sabljak, inače zaposlen u brodogradnji, prilikom posjete Zadru naglasio je da upravo u brodogradnji leži ogromni neiskorišteni potencijal za hrvatsko gospodarstvo.

„Udio hrvatskog proizvoda u brodu realno je 20-25%. Kad bi brodogradnja u Hrvatskoj bila proglašena strateškom granom industrije, u kom slučaju bi se oko nje mogla razviti i široka mreža malih i srednjih poduzetnika, udio hrvatskog proizvoda bi se povećao, čime  bi hrvatska brodogradnja postala konkurentna. Tada bi se pojavila potreba za dodatnim zapošljavanjem u brodogradnji, a ne kao u slučaju Lamjana, čijom su sudbinom posljednjih dana pogođeni mnogi. Vrijeme je da shvatimo da bez radnika koji mogu živjeti od svojih primanja nema ni rasta proizvodnje. Hrvatska u okviru Europske unije mora odrediti svoje strateške gospodarske ciljeve - bez toga neće biti ni gospodarskog uspjeha.“, rekao je Sabljak.

Nansi Tireli, aktualna saborska zastupnica, osvrnula se na položaj hrvatskih obrtnika i malih i srednjih poduzetnika.

„Hrvatski obrtnici ulaskom u EU imaju priliku unaprijediti svoju djelatnost korištenjem fondova Europske unije. Pitajte ih da li im je Republika Hrvatska osigurala stručnu pomoć u pripremanju projekata? Postoji li u Republici Hrvatskoj institucija gdje bi obrtnici i mali i srednji poduzetnici mogli dobiti sve informacije na jednom mjestu i stručnu pomoć u apliciranju i provedbi EU projekata? Umjesto da iskoristimo mogućnosti koje nam pruža pristupanje EU, mi naše poduzetnike šaljemo od šaltera do šaltera i istovremeno zbrajamo broj zatvorenih obrta.“, rekla je Tireli.

Osvrnula se i na aktivnost laburista u Saboru: „Svaki drugi oporbeni zakon u Saboru smo mi predložili, svako drugo zastupničko pitanje je naše. Jedan zastupnik laburista radi kao 24 ostala zastupnika. Pokazali smo tko je prava oporba, a tko ju samo glumi.“, rekla je Tireli.

Kandidatima se u druženju s građanima pridružio i Sergej Dinić, kandidat iz Međimurske županije, koji je zaposlen kao turistički vodič. Naglasio je važnost promocije Hrvatske kao jedinstvene turističke destinacije, ali i zaštite prava radnika zaposlenih u turizmu, jer se jedino tako može ostvariti maksimalna kvaliteta turističke ponude koju naši gosti očekuju.

Predstavljanje kandidata i programa Hrvatskih laburista organizirale su županijska organizacija na čelu s povjerenikom Markom Vidučićem, i gradska organizacija s predsjednikom Goranom Vardom. Lokalni laburisti pridružili su se kandidatima u druženju s građana, i istakli da su ponosni što laburisti i na lokalnoj razini zagovaraju i provode ista načela koja zagovaraju i u EU – poštenje, odgovornost, znanje i zalaganje za prava svih radnika i onih koji žive od svog rada.

Hrvatski laburisti su u ožujku ove godine predstavili Europsku deklaraciju, kako bi javnosti jasno i sažeto, na jednom mjestu predstavili svoje viđenje Europe, čije glavne poruke donosimo u nastavku. Borimo se za socijalno pravednu Europu koja brine o građanima! Politika štednje ne funkcionira. Siromašni sve siromašniji, a bogati sve bogatiji.

Sudionička demokracija budućnost je Europe! Da se građani Europe češće pitaju i odlučuju putem referenduma. Da glas građana nadjača volju političara. Želimo više biranja, a manje imenovanja u europskim institucijama – Europski parlament mora imati ključnu ulogu u donošenju europskih javnih politika. Novi smjer Europe mora se zasnivati na kompromisu rada i kapitala, a ne na izrabljivanju radnika i siromašenju građana. Želimo Europu ravnopravnih naroda koji žele u njoj živjeti.

Hrvatski laburisti više od dvije godine predstavljaju stabilnu treću političku opciju u Hrvatskoj. Na svim razinama zakonodavne vlasti – europskoj, nacionalnoj i lokalnoj, Hrvatski laburisti su već dokazali kako vode zaista drugačiju politiku, što građani prepoznaju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zadar, hrvatski laburisti, europska unija