A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/exxon-mobil-benzinska-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Wall Street: Očekuju se poslovni rezultati naftnih divova | Politika+
Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Očekuju se poslovni rezultati naftnih divova

Zbog solidnih poslovnih rezultata u dosadašnjoj sezoni objave financijskih izvješća, analitičari su u anketi Reutersa povećali procjene.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu će i ovoga tjedna u fokusu ulagača biti kvartalni poslovni rezultati kompanija, posebice naftnih divova, kao što su Exxon Mobil i Chevron, a pažljivo će se pratiti i razvoj situacije u Ukrajini.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna oslabio 0,3 posto, na 16.361 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,1 posto, na 1.863 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 4.075 bodova.


Do polovice tjedna ti su indeksi rasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine američkih kompanija u prvom tromjesečju, kao i najavama preuzimanja i spajanja.

Međutim, u petak su burzovni indeksi znatno pali, što je posljedica dobitonosne prodaje zbog rasta napetosti u Ukrajini, ali i oštrog pada cijena u biotehnološkom sektoru.

I dok je biotehnološki sektor, koji je lani bio najveći dobitnik, u posljednje vrijeme vrlo nestabilan, energetski sektor privlači sve veću pozornost. Od kraja veljače taj je sektor porastao oko 7 posto, dok je S&P 500 u tom razdoblju ojačao otprilike 2 posto.

Posljedica je to rotacije kapitala iz rizičnijih u defanzivne sektore, ali i dobrih poslovnih rezultata energetskih kompanija. Dosad je 14 kompanija iz tog sektora objavilo kvartalna izvješća, pri čemu ih je 79 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Ovoga će tjedna poslovne rezultate objaviti naftni divovi, kao što su Exxon Mobil, Chevron i ConocoPhillips.

„Te velike kompanije, koje isplaćuju dividende i imaju solidne programe otkupa dionica na tržištu, po prirodi su defanzivnije sve dok su cijene sirovina stabilne. Mnoge naftne kompanije ulaze u iduću fazu životnog ciklusa, u kojoj je naglasak stavljen na profitabilnost i kontrolu troškova“, kaže Mike O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Zbog solidnih poslovnih rezultata u dosadašnjoj sezoni objave financijskih izvješća, analitičari su u anketi Reutersa povećali procjene. Sada očekuju da će dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku biti 3,3 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju. To je više od 0,6 posto, koliko su očekivali tjedan dana prije, ali znatno manje od procjena na početku godine, kada su očekivali rast zarada za 6,5 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

s&p 500, dow jones, wall street, nasdaq