A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/europska-unija-slavlje-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slovenija slavi deset godina u Europskoj uniji: Najlošije smo iskoristili članstvo! | Politika+
Regija

NEUSPJEH: Slovenija slavi deset godina u Europskoj uniji: Najlošije smo iskoristili članstvo!

"Prilike koje smo dobili iskoristili smo slabije od drugih zemalja članica."

Piše: PolitikaPlus

Prednosti koje pruža članstvo u Europskoj uniji i eurozoni Slovenija nije iskoristila tako dobro kao zemlje poput Poljske i Slovačke ili baltičkih zemalja i to je razlog što je danas među najlošije ocijenjenim članicama, iako je kao kandidatkinja ocjenjivana najboljom, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo", povodom desete godišnjice članstva Slovenije u EU, ekonomist i profesor međunarodnih financija na ljubljanskom sveučilištu Mojmir Mrak.

Nije istina da je euro kriv za naše probleme, nego smo ono što nam je omogućavalo članstvo u EU i europskoj monetarnoj uniji iskoristili mnogo slabije od drugih država, koje su bile mnogo spremnije prihvatiti strukturne reforme i uključiti se u međunarodne tokove

"Ključni razlog da smo sada u tako lošoj situaciji nije EU, prilike koje smo dobili iskoristili smo slabije od sličnih država koje su dobro iskoristile svoje članstvo", rekao je Mrak. Dodao je da su pogrešna shvaćanja kako je Sloveniji teškoće donijelo uvođenje eura jer su u boljoj situaciji od nje npr. Slovačka i neke baltičke države, koje su također prihvatile zajedničku europsku valutu.

"Nije istina da je euro kriv za naše probleme, nego smo ono što nam je omogućavalo članstvo u EU i europskoj monetarnoj uniji iskoristili mnogo slabije od drugih država, koje su bile mnogo spremnije prihvatiti strukturne reforme i uključiti se u međunarodne tokove. Te su države privukle izravne strane investicije, dok mi ni danas ne znamo što bismo htjeli. Bez prave strategije, naš je razvoj bio mnogo sporiji, pretječu nas i oni koje smo prije deset godina podcjenjivali", kazao je Mrak, koji je povremeni konzultant slovenske vlade, a prije godinu dana spominjao se i kao kandidat za mandatara.

On tvrdi da je još prije izbijanja krize upozoravao kako se slovenski ekonomski razvoj vodi na krivim pretpostavkama, te da će doći do pregrijavanja ekonomije, ali da su njegova upozorenja bila ignorirana.

"Pokazalo se je vrlo jasno da taj tip razvoja nije bio uravnotežen. Nakon ulaska u EU prihvatili smo model razvoja južnih država EU-a i jugoistočne Europe gdje se gospodarski rast temeljio na domaćoj potražnji. Tada se o našem izvozu nije mnogo govorilo, a poticalo se građevinarstvo i domaća potražnja. Tako smo dobili pregrijano gospodarstvo, koje se temeljilo na stranoj akumulaciji i zaduživanju. To je ono što Sloveniju bitno odvaja od drugih država u srednjoj Europi", kazao je Mrak u razgovoru za "Delo", dodavši da je napravljena i vanjskopolitička pogreška, jer je izostalo povezivanje s državama Višegradske skupine, što bi povećalo politički utjecaj Slovenije u EU-u.

Buduće podjele u Europi neće ići po modelu "stare" i "nove" članice, nego će se one dijeliti na "zadužene" i "manje zadužene", a dug je za Sloveniju teret koji će godinama usporavati njen razvoj, naveo je Mrak.

"Mi smo u skupini država koje su jako zadužene i to vidim kao problem za iduće desetljeće", kazao je, dodavši da bez nove cjelovite strategije Slovenija ne može računati na uspješan razvoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

članstvo, europska unija, slovenija, godišnjica