Svijet

MOSKVA REAGIRA NA SANKCIJE: Sergej Rjabkov: Nema razloga za strah od krimskog scenarija za jugoistočnu Ukrajinu

Europska unija uvela je danas sankcije protiv još 15 ruskih i ukrajinskih državljana.

FOTO: Sergej Rjabkov
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Moskva ne planira krimski scenarij za jugoistočnu Ukrajinu, rekli su ruski dužnosnici i kritizirali nove europske sankcije protiv ruskih dužnosnika za koje drže da su uvedene po nalogu Washingtona i da neće pridonijeti stabilizaciji Ukrajine.

"Umjesto da prisile kliku iz Kijeva da sjedne za stol s jugoistočnom Ukrajinom kako bi pregovarali o budućem ustroju zemlje, naši partneri postupaju po nalogu Washingtona novim neprijateljskim potezima protiv Rusije", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.


Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov poručio je da ne treba strahovati da će Moskva pokušati zauzeti jugoistočnu Ukrajinu nakon što je anektirala Krim.

"Naglašavam da nemamo namjeru ponoviti tzv. krimski scenarij u jugoistočnoj Ukrajini. Nema razloga za takve bojazni", rekao je.

Ruski ministar financija Anton Siluanov rekao je u utorak da ne očekuje nikakve posljedice za ruske tvrtke zbog novih američkih sankcija.

Europska unija uvela je u utorak sankcije protiv još 15 ruskih i ukrajinskih državljana. Na 'crni' popis osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u EU dodani su zamjenik premijera Dmitrij Nikolajevič Kozak, zamjenica predsjednika Dume Ljudmila Ivanovna Švecova, načelnik glavnog stožera Valerij Vasiljevič Gerasimov te vođe separatista Andrej Purgin i Denis Pušlin.

SAD je u ponedjeljak uveo sankcije protiv još sedmero ruskih državljana i 17 tvrtki. Sankcije su uveli i Japan i Kanada.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da će Washington novim sankcijama ciljati izvoz neke visokotehnološke robe u Rusiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovorio je na to da će Rusija vlastitim proizvodima zamijeniti proizvode koje uvozi obrambena industrija, a koje izgubi zbog sankcija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sergej Rjabkov, ukrajinska kriza, ukrajina, Anton Siluanov