A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hrvatski-telekom.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Prihodi HT-a pali više od 6, a neto dobit više od 16 posto | Politika+
IT

REZULTATI: Prihodi HT-a pali više od 6, a neto dobit više od 16 posto

''Rezultati prvog kvartala u skladu su s našim poslovnim planovima.''

Piše: PolitikaPlus

T-HT je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario 1,6 milijardi kuna ukupnih prihoda, 6,2 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit pala više od 16 posto, što je posljedica nastavka gospodarske krize i regulatornog usklađivanja s EU, navodi se u danas objavljenom financijskom izvješću te grupe.

„Rezultati prvog kvartala u skladu su s našim poslovnim planovima. Gospodarska kriza i regulatorne promjene i dalje snažno utječu na rezultate poslovanja kompanije“

Neto dobit kompanije pala je na 199 milijuna kuna, što je 16,5 posto manje nego u istom razdoblju lani. EBITDA prije izvanrednih stavki pala je za 5,8 posto, na 630 milijuna kuna, uz stabilnu maržu od 39,2 posto.

Kompanija je na kraju prvog tromjesečja imala više od 1,2 milijuna korisnika u nepokretnoj mreži, gotovo 2,3 milijuna korisnika u pokretnoj mreži, 623.951 širokopojasnih maloprodajnih pristupnih linija te je pružala televizijske usluge za 392.201 korisnika.

„Rezultati prvog kvartala u skladu su s našim poslovnim planovima. Gospodarska kriza i regulatorne promjene i dalje snažno utječu na rezultate poslovanja kompanije“, ocijenio je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.

Istaknuo je da je T-HT od početka godine pokrenuo internu transformaciju kako bi organizacija postala još fleksibilnija i efikasnija te u potpunosti posvećena korisnicima. Najavio je i da se tijekom godine planiraju pokrenuti i značajnija ulaganja, veća od milijardu kuna, i to u razvoj infrastrukture i podizanje kvalitete usluga te realizaciju potencijalnih prilika za regionalno širenje poslovanja.

Tomašković je podsjetio da je jučer Glavna skupština podržala prijedlog raspodjele neto dobiti ostvarene u 2013. godini, koji ide upravo u smjeru povećanja ulaganja u razvoj kompanije.

„No, na naše planove za intenziviranjem ulaganja značajno utječe najava Vlade o višestrukom povećanju godišnjih naknada za frekvencije. To je snažan udar ne samo na naše poslovanje, već i na telekomunikacijski sektor u cjelini. Riječ je o tako značajnom povećanju godišnjeg troška za frekvencije da bi svi dosadašnji planovi ulaganja i razvoja novih mreža, usluga i tehnologija morali biti značajno smanjeni. Kako bi se umanjili negativni učinci ovako značajno povećanog troška, a očuvala održivost poslovanja, radna mjesta i ulaganja u razvoj, Hrvatski Telekom nema druge mogućnosti nego da takvo povećanje naknada uključi u cijene mobilnih usluga”, zaključuje Tomašković.

Zbog slabosti gospodarstva i visoke nezaposlenosti, smanjuje se potrošnja na telekomunikacijske usluge i privatnih i korporativnih korisnika, dok pritisak konkurencije i regulatorni sustav Hrvatske i EU-a i dalje utječu na poslovanje Grupe.

Usprkos gospodarskom okruženju, očekuje se usporavanje pada prihoda T-HT-a zbog većeg doprinosa prihoda iz novih područja poslovanja grupe te izostanka većeg jednokratnog negativnog utjecaja prihoda od roaminga prošle godine, stoji u izvješću T-HT-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POSLOVNI REZULTATI, HRVATSKI TELEKOM, T-HT, TELEKOMUNIKACIJE, TELEKOMI