A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hrvatski-telekom-nova-upravna-zgrada-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagrebačka burza: Sve se vrti oko objava poslovnih rezultata, a prvi nisu impresivni | Politika+
IT

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Sve se vrti oko objava poslovnih rezultata, a prvi nisu impresivni

Negativno su iznenadili rezultati Ericssona Nikole Tesle.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi danas će biti financijska izvješća kompanija, dok bi Crobex mogao i dalje stagnirati, s obzirom da dosad objavljeni poslovni rezultati nisu impresivni. Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

„Rezultati HT-a ukazuju na nastavak trenda pada prihoda i dobiti i nisu iznenađenje. No, iznenadili su jučer rezultati Ericssona Nikole Tesle, koji je po mnogim kriterijima jedna od naših najbolje vođenih kompanija“

Indeks Crobex spustio se jučer 0,42 posto, na 1.739 bodova, a Crobex10 0,50 posto, na 982 boda. Redovni promet iznosio je 7,4 milijuna kuna, što je otprilike 800.000 kuna više nego dan ranije. U blok transakcijama promet dionicama iznosio je 14,2 milijuna kuna, pri čemu je najveći promet zabilježen dionicama Leda, 12,1 milijun kuna, po cijeni od 8.650 kuna po dionici.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicama HT-a, 1,1 milijun kuna, pri čemu im je cijena pala 0,89 posto, na 160,80 kuna.

Više od milijun kuna prometa ostvareno je još samo dionicama Ericssona Nikole Tesle, uz pad cijene za 0,01 posto, na 1.619,88 kuna.

Ta je kompanija jedna od prvih izvijestila o poslovanju u prvom tromjesečju, ostvarivši neto dobit od 34,1 milijun kuna, što je 30 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani.

„Kao i jučer, u fokusu investitora i danas će biti financijska izvješća kompanija. Zasad ona ukazuju na pad profitabilnosti domaćih tvrtki, što i nije iznenađenje s obzirom na makroekonomsko okruženje u kojem posluju“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Jutros je HT izvijestio da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario 1,6 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je 6,2 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit pala 16,5 posto, na 199 milijuna kuna.

Posljedica je to, poručili su iz HT-a, nastavka gospodarske krize i regulatornog usklađivanja s EU.

Podravka je, pak, u prvom kvartalu zabilježila gubitak od 35,8 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani gubitak iznosio 9,3 milijuna kuna. Taj rezultat pod utjecajem je troškova programa zbrinjavanja radnika u iznosu od 47,7 milijuna kuna, navodi se u izvješću.

Prihodi od prodaje te koprivničke kompanije pali su 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 749 milijuna kuna.

„Rezultati HT-a ukazuju na nastavak trenda pada prihoda i dobiti i nisu iznenađenje. No, iznenadili su jučer rezultati Ericssona Nikole Tesle, koji je po mnogim kriterijima jedna od naših najbolje vođenih kompanija“, navodi Rinkovec.

Kako dodaje, dašak optimizma daje jučer objavljeni podatak o rastu industrijske proizvodnje u ožujku, treći mjesec zaredom, i to za 0,7 posto na godišnjoj razini.

„Međutim, to je nedovoljno da bi oraspoložilo investitore za ulaganje na domaćem tržištu kapitala. Crobex glavinja oko 1.740 bodova bez jasnoga smjera, a očekujem da će tako biti i idućih dana“, ističe Rinkovec.

Na inozemnim burzama, pak, vlada dobro raspoloženje. Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i novim najavama spajanja i preuzimanja.

Dow Jones porastao je 0,53 posto, na 16.535 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,48 posto, na 1.878 bodova, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 4.103 boda.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, premda su jučer cijene dionica na Wall Streetu porasle, jer ulagači nisu voljni znatnije riskirati uoči odluka čelnika američke središnje banke.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a očekuje se daljnje smanjenje poticajnih programa kupnje državnih i hipotekarnih obveznica.

„Povijesno gledano, ožujak i travanj za američke indekse uvijek su bili najbolji. To je razdoblje objave poslovnih rezultata za prvo tromjesečje i najava isplata dividendi. Vidjet ćemo hoće li se realizirati stara krilatica na Wall Streetu 'kupuj u travnju, prodaj u svibnju'. S obzirom da je u pozadini napeta situacija u Ukrajini, u svibnju je moguća manja korekcija na inozemnim burzama“, zaključuje Rinkovec.