Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijske ulagače nije ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu

Više pažnje privući će nove procjene o gospodarskim kretanjima, koje će Bank of Japan objaviti kasnije tijekom dana.

FOTO: Bank of Japan, japanska središnja banka
Piše: PolitikaPlus

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, premda su jučer cijene dionica na Wall Streetu porasle, jer ulagači nisu voljni znatnije riskirati uoči odluka čelnika američke središnje banke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Singapuru porasle između 0,1 i 0,7 posto.


Međutim, burzovni indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pali su između 0,1 i 1,3 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,3 posto.

Azijske ulagače nije ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu jer poslovni rezultati kompanija, premda bolji od očekivanja, nisu impresivni i jer nema gospodarskih vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržište.

Čelnici japanske središnje banke nisu na današnjoj sjednici dodatno olabavili monetarnu politiku. Takva se odluka i očekivala, no više pažnje privući će nove procjene o gospodarskim kretanjima, koje će Bank of Japan objaviti kasnije tijekom dana.

Jučer je, pak, počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a očekuje se daljnje smanjenje poticajnih programa kupnje državnih i hipotekarnih obveznica.

No, ulagače najviše zanima hoće li središnja banka poslati kakav signal o tome kada kani početi povećavati ključne kamatne stope jer rekordno niske kamate već godinama predstavljaju najveći poticaj rastu cijena dionica.

A na valutnim je tržištima u fokusu euro, koji je oslabio nakon što su jučer objavljeni podaci o nižoj nego što se očekivalo inflaciji u Njemačkoj. To je izazvalo bojazan od slabljenja inflacije u cijeloj eurozoni, što bi moglo navesti Europsku središnju banku na dodatno labavljenje monetarne politike kako bi suzbila prijetnje od deflacije.

Uoči objave podataka o inflaciji u eurozoni, tečaj eura pao je jutros na 1,3805 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3860 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 142,05 na 141,40 jena.

I dolar je oslabio prema 'japancu', pa je njegov tečaj skliznuo na 102,40 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,50 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JEN, TEČAJ EURA, EURO, DOLAR, MSCI, NIKKEI, FOREX, AZIJSKE BURZE, BANK OF JAPAN, ECB