A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hpb-032F.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dobit HPB-a porasla 21 posto, najviše zbog većih kamatnih prihoda | Politika+
Tvrtke

REZULTATI: Dobit HPB-a porasla 21 posto, najviše zbog većih kamatnih prihoda

Neto kamatni prihod HPB-a povećan je u prva tri mjeseca ove godine za 17,9 posto.

Piše: PolitikaPlus

Operativna dobit Hrvatske poštanske banke (HPB) u prvom je tromjesečju ove godine porasla 21,2 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine te iznosi 70,3 milijuna kuna, a prvenstveno je rezultat rasta neto kamatnog prihoda, priopćeno je danas iz te banke.

Neto kamatni prihod HPB-a povećan je u prva tri mjeseca ove godine za 17,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 118,79 milijuna kuna. U banci ističu da je to rezultat porasta imovine s višim prinosom te ugovorenih povoljnih izvora sredstava, koji su omogućili rast kamatnog prihoda za 2,6 posto uz istovremeni pad kamatnog troška od 12 posto.


Neto prihod od provizija i naknada zadržan je, pak, na prošlogodišnjoj razini te iznosi 44,89 milijuna kuna. Naime, pojašnjavaju iz HPB-a, početkom godine promijenjena je razina dijela naknada za platno-prometne poslove, zbog čega su ukupni prihodi od naknada smanjeni 13,1 posto, ali su istovremeno smanjeni i povezani troškovi naknada.

Imovina HPB-a rasla je tijekom prvog tromjesečja ove godine za 500 milijuna kuna i iznosi 18,9 milijardi kuna, a iz te banke ističu da 5. godinu zaredom povećavaju imovinu, unatoč nepovoljnim gospodarskim kretanjima.

U prva tri mjeseca nastavljen je i rast kreditnog portfelja, za 6,4 posto ili 842 milijuna kuna, s naglaskom na kredite gospodarskim subjektima, koji su rasli za 8,7 posto, dok su krediti stanovništvu povećani za 1,4 posto.

U skladu s regulatornim promjenama kojima su pooštrena pravila za klasifikaciju plasmana, HPB je iz operativne dobiti izdvojila 49,5 milijuna kuna rezervacija, što je više nego dvostruko veća razina u odnosu na isto razdoblje 2013. Nakon izdvajanja rezervacija koje terete 70,4 posto operativne dobiti, neto dobit iznosi 23,1 milijuna kuna.

Adekvatnost regulatornog kapitala krajem prvom tromjesečja 2014. iznosi tako 11,2 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BANKE, POSLOVNI REZULTATI, HRVATSKA POŠTANSKA BANKA, HPB