Svijet

MIŠLJENJE: Jose Manuel Barroso: Putinov cilj je potpuna kontrola Ukrajine

'Ne govorim da mu je nužno cilj okupirati cijelu zemlju, već imati punu kontrolu.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina, kojega Kijev i Zapad optužuju da vodi prorusku pobunu na istoku Ukrajine, jest steći potpunu kontrolu nad tom zemljom, ocijenio je u srijedu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Ne sumnjam da je Putinov cilj potpuna kontrola Ukrajine. Ne govorim da mu je nužno cilj okupirati cijelu zemlju, već imati punu kontrolu", rekao je Barroso u govoru pred Atlantic Councilom, posvećenom transatlantskim odnosima.

"Ustvari, sam mi je to rekao. Nekoliko puta je rekao da je neovisna Ukrajina tvorba Zapada", povjerio je predsjednik Komisije, koji drži da Ukrajina predstavlja središnji dio plana carinske unije koji Moskva želi uspostaviti sa susjednim zemljama.

"Ruski čelnici i očito predsjednik Putin nisu prihvatili neovisnost Ukrajine i misle da bi ona morala biti dijelom Rusije", dodao je.

"Svrha sankcija koje su poduzele Europska unija i Sjedinjene Države je pokazati da će biti teških posljedica za Rusiju ako nastavi destabilizirati Ukrajinu", rekao je Barroso.

Dok brojni promatrači ističu nedostatno jedinstvo u EU pri poduzimanju oštrijih sankcija, predsjednik Komisije je ocijenio da Europska unija poduzima brojne poteze.

"Bez obzira što poduzeli, sankcije će imati više utjecaja od onoga što mogu poduzeti Sjedinjene Države, jer smo prvi trgovinski partner Rusije", primijetio je Barroso.

U pogledu ruskih prijetnji da će prekinuti isporuku plina Ukrajini, što bi poremetilo opskrbu EU, predsjednik Komisije je također podsjetio na rusku ovisnost o Uniji.

"Istina je da neke od naših država članica ovise o plinu, ali Rusija jako ovisi o Europi, jer mi smo jako dobar klijent koji na vrijeme plaća velikim novčanicama", podsjetio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UKRAJINA, RUSIJA, Jose Manuel Barroso, VLADIMIR PUTIN