Svijet

KREDIT : MMF odobrio paket pomoći Ukrajini od 17 milijarda dolara

Paket pomoći MMF-a omogućit će trenutnu isplatu 3,2 milijarde dolara Kijevu i deblokiranje kredita iz drugih izvora vrijednih oko 15 milijarda dolara.

Piše: PolitikaPlus

Međunarodni monetarni fond odobrio je u srijedu dvogodišnji program pomoći Ukrajini vrijedan 17 milijarda dolara kako bi pomogao gospodarstvu bivše sovjetske republike da se oporavi nakon krize u trenutku dok je još suočena s geopolitičkim neizvjesnostima.

 

MMF očekuje od Ukrajine reformu energetskog i financijskog sektora uključujući povećanje cijene plina za domaće potrošače a konačni cilj je sanirati dug Naftogaza, državne naftne i plinske tvrtke, do 2018.

Paket pomoći MMF-a omogućit će trenutnu isplatu 3,2 milijarde dolara Kijevu i deblokiranje kredita iz drugih izvora vrijednih oko 15 milijarda dolara čiji je cilj stabilizirati ekonomiju zemlje koja je u najgoroj krizi od proglašenja neovisnosti 1991.

 

Izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde priznala je da je program pomoći MMF-a suočen s rizicima uključujući zbog upitnih sposobnosti vlasti da provedu politički nepopularne mjere i reforme koje su potrebe za uspostavu financijskog reda u zemlji.

 

"Daljnja eskalacija napetosti s Rusijom i nemiri na istoku zemlje posebice predstavljaju značajni rizik za gospodarske prognoze", navela je Lagarde u priopćenju.

 

Proruski separatisti zauzeli su nove zgrade lokalne i državne uprave u srijedu u više ukrajinskih gradova na istoku zemlje što je novi znak da Kijev gubi kontrolu nad industrijskim područjem koje graniči s Rusijom. Nemiri na istoku uslijedili su nakon više mjeseci protuvladinih prosvjeda te ruske aneksije Krima što je gurnulo gospodarstvo zemlje na rub bankrota.

 

Kijev se s Moskvom spori i oko cijene koju bi morao plaćati za prirodni plin koji uvozi iz Rusuije te o oko 2,2 milijarde dolara za koje Rusija tvrdi da predstavljaju dug Ukrajine za već isporučeni plin.

 

Ukrajinsko gospodarstvo moglo bi dodatno stradati zbog mogućeg jačanja sankcija protiv Rusije koja joj je glavno izvozno odredište.

 

"Sve što potkopava gospodarsku situaciju u Ukrajini ugrožava provedbu programa što je ujedno i razlog zbog kojeg snažno potičemo strane da pregovaraju i da se dogovore", rekla je novinarima Lagarde nakon sjednice odbora MMF-a koji je odobrio paket pomoći Ukrajini.

 

MMF je u srijedu smanjio već ionako skromne procjene rasta ruskog gospodarstva upozoravajući da sankcije odbijaju investitore i guraju gospodarstvo zemlje prema recesiji.

 

MMF je istodobno za Ukrajinu predvidio gospodarski pad od oko pet posto u ovoj godini. Ukrajinska vlada predviđa pad od tri posto.

 

Prema MMF-u sljedeće bi godine Ukrajina trebala zabilježiti gospodarski rast od dva posto te 4 odnosno 4,5 posto u godinama nakon toga. Vanjski dug trebao bi u ovoj godini narasti na nešto ispod 100 posto BDP-a zbog kredita i devalvacije valute.

 

Odluka MMF omogućit će Ukrajini da nastavi otplaćivati dugove a provom tranšom od oko dvije milijarde dolara trebala bi 'pokrpati' proračun, piše Reuters i dodaje da će, iako se nova ukrajinska vlast obvezala na reforme kao preduvjet pomoći MMF-a, provođenje tih mjera biti otežano zbog političke nestabilnosti.

 

Odbor MMF-a će se sastajati svaka dva mjeseca kako bi pratio realizaciju programa u Ukrajini umjesto svaka tri mjesca što je uobičajeno.

 

Ranija dva programa pomoći Ukrajini MMF je suspendirao nakon što ukrajinska vlada nije ispunila dana obećanja.

 

MMF očekuje od Ukrajine reformu energetskog i financijskog sektora uključujući povećanje cijene plina za domaće potrošače a konačni cilj je sanirati dug Naftogaza, državne naftne i plinske tvrtke, do 2018.

 

Naftogaz uvozi ogromne količine plina iz Rusije za potrebe domaćih potrošača i prodaje ga po nižim cijenam od nabavne i stoga je stalno u minusu.

 

Ukrajinska vlada najavila je da će ovog tjedna povećati cijenu plina za 50 posto.

 

"Ukrajina je proteklih nekoliko tjedana pokazala da može poduzeti sveobuhvatne reforme i pozabaviti se nekim dugootvorenim pitanjima", rekla je Lagarde. "Vjerujemo da Ukrajina ima priliku da napusti dosadašnju praksu u poreznoj, monetarnoj i upravljačkoj sferi."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UKRAJINA, mmf, pomoć, tvrtke, dugovi