A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/google-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Protiv Googlea podnijeta tužba zbog 'ilegalne monopolske pozicije' | Politika+
IT

KOLEKTIVNO: Protiv Googlea podnijeta tužba zbog 'ilegalne monopolske pozicije'

U tužbi se navodi da je Google proširio svoj monopol na tržištu pretraživanja interneta predinstaliranjem svojih aplikacija na Android mobilne uređaje.

Piše: PolitikaPlus

Odvjetnička tvrtka za prava potrošača Hagens Berman podnijela je kolektivnu tužbu protiv Googlea jer smatra da je ta kompanija „ilegalno monopolizirala" tržište mobilnog pretraživanja interneta u Sjedinjenim Američkim Državama.

U tužbi se navodi da je Google proširio svoj monopol na tržištu pretraživanja interneta predinstaliranjem svojih aplikacija na Android mobilne uređaje.

Prema tužbi, Googleovo plasiranje tog paketa aplikacija, koji uključuje Google Play i YouTube, narušilo je tržišne odnose i zadržalo cijene uređaja konkurentnih proizvođača, kao što su Samsung Electronics i HTC Corp, umjetno visokima.

"Jasno je da Google nije postigao taj monopol nudeći bolju tražilicu, već preko svog strateškog, antikonkurentskog plasmana, i ne trebate biti ekonomski forenzičar da bi vidjeli da je to očita manipulacija tržištem", kazao je Steve Berman, odvjetnik koji zastupa potrošače u postupku koji će se voditi na sudu u Kaliforniji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tužba, monopol, google