A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/oess-osce-ukraine-flags-zastave-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

''Duboko olakšanje'': Oslobođeni promatrači OESS-a sletjeli u Berlin | Politika+
Svijet

UKRAJINSKA KRIZA: ''Duboko olakšanje'': Oslobođeni promatrači OESS-a sletjeli u Berlin

Potvrdili su da nisu bili zlostavljani.

FOTO: OESS
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Vojni promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koje su osam dana u zatočeništvu držali proruski pobunjenici u istočnom ukrajinskom gradu Slovjansku, izrazili su u subotu navečer po dolasku u Berlin "veliko olakšanje".

Vođa proruskih separatista Vjačeslav Ponomarjev je zarobljene promatrače prvo nazvao "ratnim zarobljenicima" a potom svojim "gostima", s kojima je proslavio rođendan, a potom ih pustio.

Njemački zrakoplov sa sedam promatrača OESS-a sletio je u večernjim satima na berlinski vojni aerodrom Tegel, gdje su ih dočekali njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, danski ministar obrane Nicolai Wammen i njihov češki kolega Martin Stropnicky.

Vođa ekipe OESS-a, njemački pukovnik Axel Shneider, kazao je da je doživio "duboko olakšanje nakon okončanja mučnog zatočeništva".

Europske promatrače i ukrajinske dužnosnike zatočili su proruski separatisti nakon pokretanja ukrajinske ofenzive na Slovjansk.

Ministrica Leyen također je izrazila "duboko olakšanje jer su članovi ekipe OESS-a stigli u Berlin neozlijeđeni i dobrog zdravlja".

Wammen je "potpuno neprihvatljivim" ocijenio činjenicu da su promatrači bili zatočeni kao "taoci", dok je Stropnicky kazao da je "jedinstvo" koje su zemlje OESS-a pokazale bio "najbolji odgovor agresorima koji ne poštuju međunarodne zakone".

Oslobođeni promatrači su kazali da je situacija porastom napetosti postala "gotovo nepodnošljiva", potvrdivši, međutim, da nisu bili zlostavljani.

Vođa proruskih separatista Vjačeslav Ponomarjev je zarobljene promatrače prvo nazvao "ratnim zarobljenicima" a potom svojim "gostima", s kojima je proslavio rođendan, a potom ih pustio.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Martin Stropnicky, Vjačeslav Ponomarjev, taoci, ukrajinska kriza, ukrajina, oess