Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Preuzimanja i dobri rezultati kompanija potaknuli burze, oprez zbog Ukrajine

Pred kraj tjedna ulagače je pokolebao rast napetosti u Ukrajini

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući najavama preuzimanja i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, no pred kraj tjedna ulagače je pokolebao rast napetosti u Ukrajini.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,9 posto, na 16.512 bodova, a toliko je osvojio i S&P 500, dosegnuvši 1.881 bod. Nasdaq indeks skočio je, pak, 1,2 posto, na 4.123 boda.


Na početku tjedna cijene su dionica porasle, zahvaljujući najavama spajanja i preuzimanja. U farmaceutskom sektoru Pfizer pokušava preuzeti AstraZenecu, što britanska kompanija, unatoč izdašnoj ponudi, zasad odbija. General Electric zainteresiran je za kupnju energetskog poslovanja francuskog Alstoma, no Francuzi pregovaraju i s njemačkim Siemensom.

„Na tržište su se vratile geopolitičke tenzije. Situacija u Ukrajini može se pogoršati tijekom vikenda, pa su se ulagači odlučili povući s tržišta“

„Te akvizicije ukazuju na pozitivne uvjete na tržištu. Kompanije su voljne i sposobne ponuditi značajne iznose u gotovini ili dionicama za preuzimanje konkurenata“, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

Podršku tržištu pružili su i nešto bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Od tvrtki iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća, njih 75 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo, dok je po pitanju prihoda očekivanja premašilo 51,3 posto kompanija.

Zbog toga ulagače nije pokolebalo ni oštro usporavanje rasta američkog gospodarstva. U prvom tromjesečju bruto domaći proizvod SAD-a ojačao je svega 0,1 posto na godišnjoj razini, što je znatno manje od očekivanih 1,2 posto i najsporiji rast od kraja 2012. godine.

Unatoč tome, američka središnja banka Fed najavila je u srijedu daljnje smanjenje programa kupnje državnih i hipotekarnih obveznica s 55 na 45 milijardi dolara mjesečno.

Takva se odluka i očekivala, s obzirom na planove središnje banke da do listopada sasvim ukine te poticajne programe, kojima su godinama tržišne kamate održavane na niskim razinama, što je pozitivno utjecalo na kreditiranje i tržište kapitala.

Kako ta odluka Feda pokazuje da njegovi čelnici vjeruju da je usporavanje rasta gospodarstva u prvom tromjesečju samo posljedica loših vremenskih prilika, te da će se idućih mjeseci ubrzati, u srijedu je Dow Jones indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti.

A da se u drugom kvartalu može očekivati ubrzanje rasta američkog gospodarstva, pokazali su podaci s tržišta rada. U travnju je u SAD-u broj zaposlenih porastao za 288 tisuća, više od očekivanih 210 tisuća i najviše od početka 2012. godine. Pritom je stopa nezaposlenosti pala sa 6,7 na 6,3 posto, najnižu razinu u pet i pol godina.

Međutim, u posljednja dva dana tjedna cijene su dionica pale jer su ulagači zbog eskalacije sukoba u Ukrajini odlučili povući zaradu s tržišta.

„Na tržište su se vratile geopolitičke tenzije. Situacija u Ukrajini može se pogoršati tijekom vikenda, pa su se ulagači odlučili povući s tržišta“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2 posto, na 6.822 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,6 posto, na 9.556 bodova, a pariški CAC 0,3 posto, na 4.458 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,2 posto, na 14.457 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dow jones, wall street, pfizer, s&p 500