A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/plomin-c-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zelena akcija poziva HEP da odmah odustane od TE Plomin C | Politika+
Energetika

PROTESTNO: Zelena akcija poziva HEP da odmah odustane od TE Plomin C

'Štete zbog oboljenja, onečišćenog okoliša i negativnih klimatskih promjena iznose preko 100 milijuna eura godišnje, pa bi kroz sedam, osam godina ta investicija sama sebe poništila.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić pozvao je HEP da odustane od izgradnje termoelektrane (TE) Plomin C zbog negativnog utjecaja koji bi taj projekt imao na zdravlje građana i klimatske promjene, te zbog neisplativosti.

Ivčić je na tribini o ekonomskim aspektima TE Plomin C, koju su organizirali Zelena akcija i Greenpeace Hrvatske, predstavio pravnu analizu mađarskog udruženja okolišnih pravnika, po kojoj je sporan plan HEP-a da otkupljuje barem 50 posto struje koja će biti proizvedena u Plominu C. S obzirom da je HEP državna tvrtka, to se smatra vrstom državne pomoći koja je problematična za zakonodavstvo EU, pa bi takav ugovor bio poništen, tvrdi Ivčić.

Stručnjak za razvoj projekata UNDP-a Robert Pašičko ustvrdio je da će Plomin C, zbog obveze Hrvatske da smanjuje emisiju CO2, biti nekonkurentan, a njegova struja preskupa

Stručnjak za razvoj projekata UNDP-a Robert Pašičko ustvrdio je da će Plomin C, zbog obveze Hrvatske da smanjuje emisiju CO2, biti nekonkurentan, a njegova struja preskupa.

Već danas je TE na ugljen nekonkurentna, jer će proizvoditi struju po 70 eura po megavat/satu (MWh), dok se na tržištu može kupiti po 40 eura po MWh. S uređajem za smanjenje emisije CO2 cijena MWh će porasti na 90 do 100 eura, pa je pitanje ekonomske isplativosti TE Plomin C, poručio je Pašičko.

Voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj Zoran Tomić istaknuo je da njegova organizacija sa Zelenom akcijom i Zelenom Istrom već dvije godine vodi kampanju protiv projekta Plomin C, ustvrdivši kako se ne protivi ulaganjima u Hrvatsku, već smatra da se projekti poput Plomina C plaćaju ljudskim zdravljem i životima.

Lani su to iz Greenpeacea pokušali dokazati studijom koja je navodno pokazala da će na godišnjoj razini, samo zbog utjecaja čestica prašine u zraku, u okolici Plomina C doći do 17 prijevremenih slučajeva smrti.

"Štete zbog oboljenja, onečišćenog okoliša i negativnih klimatskih promjena iznose preko 100 milijuna eura godišnje, pa bi kroz sedam, osam godina ta investicija sama sebe poništila", kaže Tomić.

Predložio je da Hrvatska ulaže u obnovljive izvore energije, tvrdeći da je sada prava šansa za to jer njihova cijena pada.

Predstavnici HEP-a nisu se odazvali pozivu na tribinu Zelene akcije, poručivši da postupak odabira strateškog partnera nije završio, a tijekom samog postupka HEP ne može javnosti davati informacije jer mora poštivati pravila povjerljivosti koja propisuje međunarodni natjecateljski pregovarački postupak.

HEP u pismenom očitovanju ističe da poslovni model po kojem bi otkupljivao 50 posto proizvodnje struje u roku 20 godina predstavlja "međunarodno dokazanu najbolju praksu za razvoj velikih elektroenergetskih projekata".

Radi se o ekonomski održivom projektu koji se financira izravnim stranim ulaganjem, koji ne traži nikakvo jamstvo države, niti će opterećivati bilancu HEP-a.

Osim toga, izgradnjom Plomina C smanjit će se ovisnost o uvozu struje za oko osam posto, te omogućiti diverzifikacija energenata u proizvodnji struje. Njegov utjecaj na porast hrvatskog BDP-a je dvojak - kroz izravno strano ulaganje i osiguranje domaće proizvodnje, naglašava HEP.

U očitovanju se također odbacuju tvrdnje Zelenih o "državnoj pomoći koja je problematična za zakonodavstvo EU", ističući da se HEP ne financira proračunskim sredstvima već se natječe s konkurencijom i ostvaruje prihode na tržištu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hep, plomin c, ZELENA AKCIJA, struja