Kultura

MUZEJ: Čaše tvorca Sydneyjske opere na izložbi 'Dodir stakla' u Mimari

Nordijski dizajn karakterizira jednostavnost, minimalizam i funkcionalnost, a to se u dizajnu stakla ogleda u čistoći, jasnoći i skromnosti.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Među osamdeset predmeta nadahnutih dugom nordijskom tradicijom dizajna u staklu, a izrađenih u protekle četiri godine, na izložbi "Dodir stakla" koja se otvara 12. svibnja u Muzeju Mimara, nalaze se i čaše "Proljeće", nastale po nacrtima proslavljenog danskog arhitekta Jorna Utzona, koji je projektirao Sydneysku operu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Nordijski dizajn karakterizira jednostavnost, minimalizam i funkcionalnost, a to se u dizajnu stakla ogleda u čistoći, jasnoći i skromnosti, što je baš po našem ukusu, rekao je finski veleposlanik Timo Rajakangas. Izložba u "Mimari" premijerna je i konkretni je primjer u mnogočemu jedinstvene suradnje Danske, Švedske, Norveške i Finske, koja se proteže od politike i istraživanja do kulture i umjetnosti, dodao je.

Po njegovim riječima, izloženi predmeti na mnogo načina odražavaju narode i društva te regije, a pokazuju i ulogu svjetla u dizajnu stakla. U našim zemljama svjetlost ima bitnu ulogu u načinu na koji se staklo predstavlja i percipira, što je najvjerojatnije vezano uz nedostatak svjetla tijekom dugih i mračnih zima, ali i njegova obilja u dugim ljetnim danima, napomenuo je.

Predstavit će se radovi staklopuhača, dizajnera i umjetnika nastali u trinaest najznačajnijih nordijskih staklana i studija na temelju onoga što su od tridesetih do šezdesetih godina osmislili istaknuti umjetnici, Alvar Aalto, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva i drugi, a uz njih su i inovativni proizvodi mladih autora realizirani u staklanama Holmegaard, Architectmade i Lenne Bjerre Design iz Danske, Iittala, Lasismi i Galerija Mafka & Alakoski iz Finske te Hadeland, staklanama Gjovik i Magnor, studiju Nostetangen Glass iz Norveške te Maleras, Skrufs i Nybro iz Švedske.

Djela tih dizajnera su izvanvremenska i mogla bi biti okosnica neke izložbe za desetak godina, rekla je autorica izložbe Lada Ratković Bukovčan, dodavši da se predmeti dizajnera starije generacije izrađuju i danas, postajući tako dio plodne scene na kojoj se ideje mladih stvaratelja povezuju s vrhunskom vještinom staklarske izradbe. Mnogi među novim dizajnerima i sami su staklari, te svoju primarnu zamisao prate i oblikuju do završnog trenutka, utiskujući u staklenu membranu predmeta i svoju zamisao i svoj dah, ustvrdila je.

Ocijenila je fascinantnim što gotovo svaka od tih staklana uz sebe ima i dizajnersku školu, čime se potvrđuje da za poticanje kreativnog zamaha kod mladih nije uvijek potreban veliki novac te izrazila nadu da će izložba potaknuti slična razmišljanja i u Hrvatskoj.

Slavni danski arhitekt Jorn Utzon bit će zastupljen s čašama, nadahnutima proljećem u planinama, koje je dizajnirao 1973. tijekom izgradnja Opere u Sydneyu zbog čega su dugo bile zaboravljene, a počele su se izrađivati tek 2007. kada ih je tvrtka Architectmade pustila u proizvodnju.

Među ostalim, predstavit će se Per Luetken, jedan od najnaprednijih staklopuhača staklane Holmegaarda te Cecilie Manz, Marija Bernsten, Oiva Toikka, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Kaj Franck, Heikki Orvola, Ingegerd Raman, Anders Lindblom.

Izložba će biti otvorena do 30. svibnja, a organizatori najavljuju mogućnost da gostuje u još nekim gradovima. Prati ju katalog koji se od danas može razgledati na internet stranicama Muzeja Mimara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MUZEJ MIMARA, IZLOŽBA, DODIR STAKLA