IT

OCJENA: AZOP: Govor mržnje na Internetu je pošast suvremenog društva

'Svatko u svom okruženju mora djelovati protiv netrpeljivosti.'

Piše: PolitikaPlus

Govor mržnje i grupe mržnje na Internetu postale su pošast suvremenog društva, pa je povodom desete godišnjice djelovanja Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) pozvala građane da djeluju protiv netrpeljivosti i povrede privatnosti na mreži, a tom apelu pridružili su se MUP, CARNet i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Facebook profili gdje se objavljuju fotografije bez dozvole i različiti komentari na kojima se 'lajkovi' skupljaju kao nekad markice ili značke, zloćudna su bolest društva"

"Facebook profili gdje se objavljuju fotografije bez dozvole i različiti komentari na kojima se 'lajkovi' skupljaju kao nekad markice ili značke, zloćudna su bolest društva", rekla je zamjenica ravnatelja AZOP-a Dubravka Dolenc i upozorila kako se šutnjom, podržavanjem i neprijavljivanjem počinitelja podupire govor mržnje.

Podsjetila je da AZOP surađuje s MUP-om na uklanjanju lažnih ili štetnih Facebook profila ocjenivši "ciničnim i licemjernim" što se vrijeđanje opravdava slobodom govora.

"Svatko u svom okruženju mora djelovati protiv netrpeljivosti i povrede privatnosti na Internetu", naglasila je Dolenc rekavši kako su građani tijekom 10-ak godina prepoznali AZOP kao mjesto gdje se mogu obratiti u slučaju ugroze ili povrede privatnosti.

Govorom mržnje na Internetu posebno su pogođena djeca, a svoja traumatična iskustva s javnošću su podijelili osnovnoškolac kojeg su na Internetu vrijeđali zbog debljine, nazivajući ga "debelom svinjom", i srednjoškolka koju su proglasili djevojkom lakog morala.

Njihova pisma pročitali su glumac Igor Mešin i pjevačica Maja Vučić koji su, zajedno sa Gabi Novak i Đanijem Stipaničevim, ambasadori privatnosti.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković upozorio je da Internet, koji je već odavno ušao u sve sfere života, briše društvene kočnice, a anonimnost pruža osjećaj da se može kršiti socijalne norme i proći nekažnjeno, pa je sve više takvih kaznenih djela i prekršaja.

Samo tijekom četiri mjeseca policija je, kaže, zaprimila 272 prijave zbog neprimjerenog sadržaja na Internetu, najčešće na Facebooku. Naveo je kako policija rješava sve te slučajeve ali im je važnije preventivno djelovanje, kako se neprimjereni sadržaji ne bi ni pojavljivali na Internetu jer se "teško mogu izbrisati duševni ožiljci koji mogu ostati za cijeli život".

Prema podacima CARNet-a, svega 10 posto osnovnoškolaca i četiri posto srednjoškolaca ne služi se Internetom. Premda je 20 posto učenika imalo loša iskustva na Internetu jer su "prijatelji" o njima pisali uvredljivo i zlobno, trećinu njih uopće ne zanima kako se zaštititi, a najviše zamjerki imaju na sporo otvaranje stranica.

Voditeljica projekata za istraživanje i razvoj e-učenja CARNet-a Renata Ivanković apelirala je na podizanje digitalne kulture u društvu. Napomenula je da su nastavnici nakon edukacije rado obradili temu sigurnosti na Internetu (njih 35 posto), a roditeljima je poručila kako trebaju voditi računa s kim se djeca druže u stvarnom svijetu, ali i online.

Poručivši da slobodu govora treba jasno razdvojiti od govora mržnje, predsjednik HND-a Zdenko Duka upozorio je kako je govor mržnje najučestaliji na internetskim medijima, i to u anonimnim komentarima na portalima, te izrazio bojazan da hrvatska javnost još uvijek nije dovoljno senzibilizirana kako bi dokazane rasiste isključila iz javnog života.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

govor mržnje, mržnja, hnd, internet, azop