Burze

TRŽIŠTE KAPITALA : Wall Street: Janet Yellen potaknula rast S&P-a i Dow Jonesa

Dow Jones ojačao je 117 bodova, ili 0,72 posto, na 16.518 bodova, a S&P 500 indeks 0,56 posto, na 1.878 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,32 posto, na 4.067 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks porasli jer je predsjednica Feda Janet Jellen poručila da će središnja banka i dalje podržavati gospodarstvo, dok je Nasdaq indeks pao pod pritiskom klizanja cijena dionica tehnoloških kompanija.

 

Dow Jones ojačao je 117 bodova, ili 0,72 posto, na 16.518 bodova, a S&P 500 indeks 0,56 posto, na 1.878 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,32 posto, na 4.067 bodova.

 

Na početku jučerašnjeg trgovanja burzovni su indeksi bili u minusu, no u pozitivno područje probili su se nakon što je u izvješću Kongresu Janet Yellen kazala da je gospodarstvu i dalje potrebna podrška središnje banke.

 

Posljednjih se mjeseci rast američkog gospodarstva ubrzava, nakon usporavanja u prvom tromjesečju zbog loših vremenskih prilika, no središnja je banka spremna reagirati, ako to bude potrebno, kazala je predsjednica Feda.

 

Dodala je kako bi geopolitičke tenzije i financijski pritisak na zemlje u razvoju mogli narušiti povjerenje u oporavak globalnog gospodarstva.

 

„Janet Yellen nije kazala ništa nova. Ponovila je kako Fed prati gospodarske pokazatelje, no nije najavila povećanje kamata u skoro vrijeme, a to je upravo ono što ulagačima odgovara“, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O'Neil Securities.

 

To znači da će kamate još neko vrijeme ostati na rekordno niskim razinama, pa su porasle cijene dionica banaka. Zbog toga je S&P indeks financijskog sektora jučer bio jedan od najvećih dobitnika, s rastom od 1,3 posto.

 

No, pod pritiskom su se našle dionice tehnoloških kompanija. Cijene Googlea, Amazona i Facebooka pale su između 1 i 2 posto, nakon što je najveća kineska kompanija za e-trgovinu Alibaba podnijela zahtjev za trgovanje njezinim dionicama na američkom tržištu.

 

Uskoro se očekuje inicijalna javna ponuda dionica, kojom bi Alibaba mogla prikupiti između 16 i 20 milijardi dolara svježeg kapitala, što bi mogla biti najveća javna ponuda dionica u povijesti, vrjednija od ponuda Vise i Facebooka.

 

„Pad cijena dionica internetskih kompanija posljedica je povlačenja novca iz tog sektora jer ulagači moraju prikupiti kapital za javnu ponudu Alibabe“, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

 

Oštro je pala, više od 6 posto, i cijena dionice Yahooa jer je procjena vrijednosti Alibabe u zahtjevu za javnu ponudu dionica manja nego što su analitičari očekivali, a Yahoo drži u toj kineskoj kompaniji udjel od 22,6 posto.

 

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,57 posto, na 9.521 bod, a pariški CAC 0,41 posto, na 4.446 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,03 posto, na 6.796 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nyse, wall street