Mojbiz

NADA: Branko Grčić očekuje stabilizaciju proračunskih prihoda i rashoda

Grčić je odgovorio da je zadatak Vlade svesti deficit u planirane okvire.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Važnim smatra i pitanje naplate. "Ako je problem s financiranjem poduzetništva, a jest u odnosu poduzetnika i banaka, onda je i problem u plaćanju obveza tako da vjerojatno i tu ima kašnjenja", kaže potpredsjednik Vlade.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić ocijenio je danas da bi u drugom dijelu godine trebalo doći do stabilizacije i niveliranja odnosa proračunskih prihoda i rashoda.

Odgovorajući na novinarsko pitanje strahuje li od rasta propračunskog deficita s obzirom na brojke koje je danas u Opatiji iznio pomoćnik ministra financija i glavni državni rizničar Miljenko Fičor, Grčić je odgovorio da je zadatak Vlade svesti deficit u planirane okvire.

Fičor je na konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji naveo kako je manjak državnog proračuna u prva četiri mjeseca 7,4 milijarde kuna, što je 54,8 posto od planiranog deficita za ovu godinu.

Komentrirajući proračunsku dinamiku u prvom kvartalu, Grčić je na konferenciji za novinare rekao da su neke isplate išle puno brže nego što je linearni raspored tijekom godine, posebno kad je riječ o nekim potporama u poljoprivredi, ali i drugima, primjerice u poduzetništvu.

To će u drugom dijelu godine biti na nižoj razini, pa se nadam niveliranju, kaže Grčić.

Dodaje da problem ostaju manji prihodi od PDV-a. Smatra kako je da je ulazak u EU s nekoliko efekata na prikupljanje tog poreza još uvijek vidljiv.

Grčić podsjeća da je promijenjen sustav oporezivanja uvoza i da je to odmah otvorilo 'gap' od milijardu i pol kuna u drugoj polovici prošle godine te kako je očito da se taj efekt proteže i dalje.

Važnim smatra i pitanje naplate. "Ako je problem s financiranjem poduzetništva, a jest u odnosu poduzetnika i banaka, onda je i problem u plaćanju obveza tako da vjerojatno i tu ima kašnjenja", kaže potpredsjednik Vlade.

Ujedno ističe Vladine obveze provedbe mjera unutar procedure prekomjernog deficita.

Dodaje da je u Ministarstvu financija uspostavljen kontrolni mehanizam za praćenje pojedinih stavki u ispunjavanju tih obveza kao i onih iz rebalansa proračuna.

Pomoćnik ministra financija i glavni državni rizničar Miljenko Fičor, govoreći na konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji o ostvarivanju proračuna u prva četiri mjeseca ove godine, naveo da su da su ukupni prihodi državnog proračuna u tom razdoblju bili 34,9 milijardi kuna, što 29,8 posto od planiranog za ovu godinu, odnosno 504 milijuna kuna ili 1,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Ukupni rashodi proračuna u istom su razdoblju iznosili 42,4 milijarde kuna, što je 32,4 posto od plana za ovu godinu, a 1,4 milijarde ili 3,4 posto više nego u prva četiri mjeseca lani.

Manjak državnog proračuna u prva četiri mjeseca je 7,4 milijarde kuna, što je 54,8 posto od planiranog deficita za ovu godinu, rekao je Fičor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rashodi, proračun, branko grčić, prihodi