A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/luksuz-uzivaju-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Koliko novca hrvatski građani daju da bi lokalni šerifi i njihovi podanici uživali? | Politika+
Komentari

VEZANE SU IM RUKE: Koliko novca hrvatski građani daju da bi lokalni šerifi i njihovi podanici uživali?

Jednima se uzima sve osim osnovne plaće, a drugi su nedodirljivi.

FOTO: Ilustracija
Piše: Vanja Deželić

Predsjednik Hrvatskih laburista u saborski zastupnik Dragutin Lesar jednostavnim pitanjem ministru uprave Arsenu Bauku želio je pokazati licemjerje hrvatske države po pitanju potreba štednje, a je li u tome uspio neka svaki pojedinac prosudi sam.

 

>> Ivan Koprić: Teritorijalna reforma pretpostavka za reformu javne uprave

Upitao je ministra o trošenju raznih dužnosnika po županijama, općinama i gradovima, ne ulazeći u to kolike su im plaće. Zanimale su ga beneficije koje imaju jer, primjerice, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je u više navrata istaknuo kako su beneficije prošlost. Isto je toliko puta spominjao ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, a čak se i ministrica socijalne politike i mladih "zaboravila" pa "udarala" po socijali. Popis onih koji su naglašavali potrebu za štednjom na, kako premijer Zoran Milanović kaže, povlasticama iz prošlih i boljih vremena, poduži je.

Uredi državne uprave prikupili su i ovome Ministarstvu dostavili tražene podatke iz kojih je vidljivo da je pravo na naknadu plaće i staž osiguranja temeljem članka 90.a Zakona o lokalnoj i područnoj koristilo ukupno 266 osoba, za što je iz proračuna jedinica isplaćeno sveukupno 24.967.562,63 kune

- Koliko je dužnosnika u općinama, gradovima i županijama tijekom 2013. godine koristilo pravo na naknadu plaće i staž osiguranja temeljem članka 90.a Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i koliko je iz proračuna općina, gradova i županija za te namjene isplaćeno naknada - upitao je Dragutin Lesar.

Ministarstvo uprave odgovorilo je da ne raspolaže tim informacijama pa ih je prikupilo od strane ureda državne uprave u županijama.

- Uredi državne uprave prikupili su i ovome Ministarstvu dostavili tražene podatke iz kojih je vidljivo da je pravo na naknadu plaće i staž osiguranja temeljem članka 90.a Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine", broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11 i 144/12) koristilo ukupno 266 osoba, za što je iz proračuna jedinica isplaćeno sveukupno 24.967.562,63 kune - odgovorio je ministar Bauk.

Javna je tajna da jedinice lokalne samouprave troše previše, da su lokalni moćnici u sjeni i čine što ih volja, a sve na račun hrvatskih građana. Marina Lovrić Merzel zasigurno nije ni prva ni zadnja koja je (navodno) trošila tuđe milijune i izažavala želju voziti se u preskupom i nepotrebno luksuznom automobilu. Primjera ima po cijeloj Hrvatskoj i upozorava se na njih konstantno.

Ali isto se tako konstantno ponavlja i da su prema postojećim zakonima vladajućima vezane ruke. Naravno, to je samo dio istine, iako nemaju instrumente za promjene, mogu se poslužiti instrumentima koje imaju i osigurati mogućnost tim promjenama, kako su i osigurali promjene nakon što su kažnjeni zbog kasnog slanja izvješća o financijama u SDP-u.

A sve dok su im "vezane ruke" da ukinu bezobrazna prava koja uživaju zastupnici u Saboru, koji ni ne moraju dolaziti na posao da bi imali apsurdno visoke plaće, sve dok su im "vezane ruke" po pitanju samovolje i rastrošnosti lokalnih šerifa i njhovih podanika crpit će koliko god mogu od građana. Prava hrvatskih građana su im u rukama i mogu se neometano razbacivati njima jer ruke im po tom pitanju nisu vezane.

Ali jednom će netko morati tome stati na kraj jer ni građani nisu izvor bez dna. Tko će biti taj netko, ne znamo, znamo samo da su "kukurikavci" naveliko obećavali da će to biti upravo oni i izdali su to obećanje, što se može mirno nazvati laganjem narodu tijekom predizborne kampanje. Hoće li odgovarati za laži? Neće, kao ni svi oni prije njih, ali i oni koji dolaze. Ne postoje instrumenti za to, nadležnima su ruke vezane...

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

samouprava, sdp, dragutin lesar