A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/europarlament-strasbourg-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Europska unija ne priznaje istočnoukrajinski referendum | Politika+
Svijet

NIŠTA OD PRIZNANJA : Europska unija ne priznaje istočnoukrajinski referendum

Organizirani su bez demokratskog legitimiteta, rekla je, a "njihova organizacija suprotna je zajedničkoj deklaraciji iz Ženeve kojom se težilo smirivanju napetosti".

Piše: PolitikaPlus

Europska unija neće priznati rezultate "navodnih referenduma" koje su u Donjecku i Luhansku na istoku Ukrajine organizirali proruski separatisti, objavila je u nedjelju EU-ova glasnogovornica, prenose agencije.

 

U zajedničkoj izjavi Hollande je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u subotu rekao kako će poduprijeti sankcije Rusiji koje će utjecati na energetiku, obranu i financijske službe i bit će strože od onih koje su čelnici Europske unije predstavili 6. ožujka na sastanku u Bruxellesu.

Ti "navodni referendumi ilegalni su i mi ne priznajemo njihove rezultate", rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornica šefice europske diplomacije Catherine Ashton, a prenosi France Presse.

 

Organizirani su bez demokratskog legitimiteta, rekla je, a "njihova organizacija suprotna je zajedničkoj deklaraciji iz Ženeve kojom se težilo smirivanju napetosti".

 

Separatisti su pozvali više od sedam milijuna Ukrajinaca s istoka zemlje na glasanje o sudbini regija Donjecka i Luhanska.

 

I francuski predsjednik Francois Hollande odbacio je u nedjelju referendum o samoupravi koji se održava na istoku Ukrajine i rekao da će se računati jedino glasanje na predsjedničkim izborima 25. svibnja, javlja Retuers.

 

Separatisti u odlučili održati referendum usprkos prozapadnoj ukrajinskoj vladi, a neki su najavili i da će nakon objave rezultata u ponedjeljak krenuti u osnivanje vlastitih državnih tijela i vojske.

 

Drugi su rekli kako referendum neće odmah rascijepiti bivšu sovjetsku republiku Ukrajinu, ali će istoku dati veću autonomiju, a može voditi i u nezavisnost ili ujedinjenje s Rusijom.

 

Hollande je rekao da je to glasanje tako nespretno organizirano da se ne može ni zvati referendumom. "Ne želim upotrijebiti riječ referendum jer to nema smisla", rekao je po dolasku u Baku, glavni grad Azerbajdžana koji je baš kao i Ukrajina nekad bio dio Sovjetskoga Saveza pod vodstvom Moskve.

 

"Jedino se broje izbori 25. svibnja", rekao je francuski predsjednik, a misli se na općeukrajinsko glasanje o nasljedniku Viktora Janukoviča, proruskoga predsjednika svrgnutog upornim prosvjedima prozapadnih snaga.

 

Hollande je ponovio i prijetnju novim valom sankcija ne održe li se predsjednički izbori prema planu. U zajedničkoj izjavi Hollande je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u subotu rekao kako će poduprijeti sankcije Rusiji koje će utjecati na energetiku, obranu i financijske službe i bit će strože od onih koje su čelnici Europske unije predstavili 6. ožujka na sastanku u Bruxellesu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ukrajina, referndum, europska unija