Hrvatska

KOMENTAR: Davor Gjenero: Željka Markić ima pravo, GONG se ni ne trudi biti politički neutralan!

'Ako je istina da je GONG prijavio 29 promatrača onda je to dokaz da je erozija ozbiljno počela.'

Piše: Ivan Klarić

Udruga U ime obitelji uputila je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev da Udruzi GONG uskrati pravo na promatranje izbora za članove u Europski parlament 25. svibnja kao nepristranom promatraču te ih, "ako tako smatra prikladnim, uputi na promatranje izbora u svojstvu promatrača vladajućih stranaka – SDP-a i HNS-a".

 

'Nevladine udruge koje žele biti neutralne ne bi smjele niti trebale djelovati kao lobistička organizacija. Ono što je upitno jest ponašanje GONG-a u kampanji za referendum o obitelji. Njihovo ponašanje u tome ih bitno diskreditira kao politički neutralne.'

Udruga je izvijestila kako, iako je GONG prijavio samo 29 promatrača te s tako malim brojem promatrača nema mogućnost značajnije utjecati na kvalitetan nadzor nad provedbom izbora, smatra nužnim upozoriti DIP kako je GONG prilikom referenduma o braku djelovala kao aktivistička udruga, suprotno ciljevima djelovanja s kojima se predstavlja u javnosti.

Ističući da GONG kao ciljeve svog djelovanja navodi "promicanje i unapređenje ljudskih i građanskih prava te ohrabrivanje i osnaživanje građana za što aktivnijom participacijom u procesima donošenja političkih odluka", U ime obitelji navodi kako su u svom zahtjevu DIP-u naglasili da se GONG založio protiv prava svih hrvatskih građana da na referendumu izraze svoje mišljenje o braku te da je djelovao kao promotor stavova aktualnih predstavnika vlasti – od vlade do predsjednika Josipovića.

U ime obitelji podsjeća i kako se GONG, suprotno ciljevima svog djelovanja za koje prima financijsku potporu iz državnog proračuna, založio u prosincu prošle godine i za neuspjele promjene Ustava koje su predložili vladajući SDP i predsjednik Josipović, a koje su, osim sprječavanja izručenja Josipa Perkovića Njemačkoj, imale za cilj onemogućiti građanima Hrvatske da referendumom mijenjaju Ustav svoje zemlje.

"GONG se založio da se ubuduće za promjenu Ustava treba izjasniti 51 posto birača Hrvatske, čime bi se, de facto, ukinula mogućnost da se izravnom demokracijom mijenja Ustav", navodi ta udruga.

U ime obitelji u zahtjevu podsjeća DIP kako u Obvezatnim uputama Povjerenstva stoji da promatrači ne smije ni na koji način aktivno ili pasivno utjecati na birače te tvrdi da će GONG-ovi promatrači vršiti aktivni i pasivni utjecaj na birače budući da su se jasno svrstali uz aktualnu vlast i političke stranke koje ju obnašaju.

Politički analitičar Davor Gjenero je, kazavši da to govori teška srca jer je bio jedan od onih koji su radili na osnivanju GONG-a, kazao da u ovom slučaju Željka Markić ima pravo!

- Iako je moja politička orjentacija sasvim suprotna od one koju zastupa inicijativa 'U ime obitelji' i njihova čelnica Željka Markić, ja moram kazati da su u većini nabrojanog u pravu. Ne bi išao toliko daleko pa se složio s njihovim zahtjevom da im se uskrati promatranje EU izbora, ali je činjenica da GONG ima problema. Željka Markić govori točno. Nevladine udruge koje žele biti neutralne ne bi smjele niti trebale djelovati kao lobistička organizacija. Ono što je upitno jest ponašanje GONG-a u kampanji za referendum o obitelji. Njihovo ponašanje u tome ih bitno diskreditira kao politički neutralne, kaže Gjenero i nastavlja.

- S druge strane, ako je istina da je GONG za EU izbore prijavio 29 promatrača onda je to dokaz da je erozija ozbiljno počela. A to je ozbiljan problem. S tim brojem ljudi, GONG ne može ozbiljno pratiti izbore, jasno će Gjenero.

- GONG jednostavno mora ozbiljno razmisliti o svom pozicioniranju u društvu. Oni se ni ne trude biti politički neutralni i to je štetno, na kraju će baš sugovornik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor gjenero, eu izbori, željka markić, GONG, U IME OBITELJI