A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nikica-gabric-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gabrić: Zainteresirani smo za ekologiju, održivi razvoj i energetiku | Politika+
Hrvatska

TRIBINA: Gabrić: Zainteresirani smo za ekologiju, održivi razvoj i energetiku

'Cilj je aktivirati članstvo, produbiti svijest o tome i stvoriti prijedloge koje ćemo u konačnici pretvarati poslije u zakonske prijedloge.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
Gabrić smatra kako je problem birokracije ogroman te da je ona i u ovom području kao i u svakom drugom neefikasna, dijelom korumpirana i zbog korupcije sklona protežirati određena rješenja koja se nude. Birokracija također na neki način usporava cijeli proces jer nije zainteresirana za brzo odvijanje procesa, rekao je Gabrić.

O budućnosti obnovljivih izvora energije (OIE) u razvoju Hrvatske govorilo se danas na tribini Nacionalnog foruma (NF) u Hrvatskom novinarskom društvu, a predsjednik NF-a Nikica Gabrić istaknuo je kako je NF zainteresiran za ekologiju, održivi razvoj i energetiku.

"Cilj je aktivirati članstvo, produbiti svijest o tome i stvoriti prijedloge koje ćemo u konačnici pretvarati poslije u zakonske prijedloge", rekao je Gabrić. Pojasnio je da se u Nacionalnom forumu zalažu da određena pitanju moraju riješavati stručnjaci, a ne političari. Pitanje energetike i razvoja je pitanje stručnjaka, rekao je te se založio za podizanje razine svijesti i znanja o tim problemima.

Gabrić smatra kako je problem birokracije ogroman te da je ona i u ovom području kao i u svakom drugom neefikasna, dijelom korumpirana i zbog korupcije sklona protežirati određena rješenja koja se nude. Birokracija također na neki način usporava cijeli proces jer nije zainteresirana za brzo odvijanje procesa, rekao je Gabrić.

Na tribini su o budućnosti korištenja obnovljivih izvora energije govorili Ljubomir Majdandžić i Zoran Vujović.

Majdandžić je istaknuo da Hrvatska uvozi preko 50 posto primarne energije, a istovremeno ima veliki potencijal u korištenju obnovljivih izvora energije. Upitao je, zašto je Hrvatska uzela model poticaja (Tarifni sustav) dobivanja električne energije iz fotonaponskih sustava kakav nije poznat, niti prihvaćen, niti u jednoj zemlji EU, pa ni svijeta te zašto se ne dopusti vlasnicima građevina, bez obzira na kvotu, priključak na elektroenergetsku mrežu dok god Hrvatska uvozi električnu energiju?

Vujović je istaknuo kako je jasno da se i povećanje energetske učinkovitosti ostvaruje kroz razvoj, novu učinkovitiju opremu i tehnologiju te da se moramo uključiti u ovaj razvoj i novu proizvodnju ili će nam ulaganja u energetsku učinkovitost i smanjenje emisija CO2 predstavljati samo trošak.

Poručio je kako je nužno osigurati transfer znanja i tehnologije, povezanosti sveučilišta, tehnoloških parkova, centara izvrsnosti i industrije kao ključnih čimbenika održivog razvoja gospodarstva u cjelini.

Istaknuo je da su prednosti Hrvatske na tom planu neograničene, ali apsolutno nisu prepoznate kao jedan od glavnih pravaca energetskog razvoja u 21. stoljeću, osobito za zemlju koja je ogromni uvoznik električne energije. "Sadašnje stanje u zakonodavstvu je takvo da jako dobro zvuči na papiru, iza kojeg se prikriva sva neučinkovitost i nemar vlasti za poboljšanjem", ustvrdio je.

Rekao je kako su kvote jedan od pokazatelja djelovanja vlade i njezine apsolutne nezainteresiranosti za obnovljive izvore energije, a posebno solarnu energiju. Založio se da se kvote za integrirane sisteme do 30 kw ukinu, jer ako se želi poboljšati energetska učinkovitost na našim objektima to je jedan od osnovnih preduvjeta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

održivi razvoj, ekologija, nacionalni forum, Nikica Gabrić, energetika