Scena

NESRETNO: James Cameron ostao bez robota koji je koristio za istraživanje Titanica

To je kao da sam izgubio prijatelja, požalio se Cameron na stranici Oceanografskog instituta.

Piše: PolitikaPlus

Redatelj "Titanica" i "Avatara" James Cameron izgubio je robota za podmorska istraživanja uronjena na gotovo 10.000 metara u brazdi Kermadec, jednoj od najdubljih na svijetu, izjavio je.

"To je kao da sam izgubio prijatelja", požalio se Cameron na stranici Facebooka američkog Oceanografskog instituta Woods Hole (WHOI).

Robotska podmornica Nereus rasprsnula se pod morskim tlakom u toj brazdi na Pacifiku, sjeverno od Novog Zelanda. Programirana da se automatski vrati u slučaju gubitka kontakta s površinom, podmornica se nije pojavila. Posada je ubrzo primijetila plutajuće predmete za koje se pokazalo da pripadaju Nereusu, piše u priopćenju WHOI-ja.

Robot je bio "jedino plovilo na svijetu u stanju doseći ekstremne dubine oceanskih brazdi. Radi se o tragičnom gubitku za znanost dubina", ocijenio je James Cameron.

Cameron je 2012. postigao rekord roneći samostalno do najdublje točke na planetu, na 10.898 metara dubine u Marijanskoj brazdi, u podmornici Deepsea Challenger koju je potom darovao WHOI-ju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

whoi, robot, titanic, james cameron