Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Domaći indeksi stagniraju na najnižim razinama u 20 mjeseci

''Vidjet ćemo hoće li najava potpredsjednika Vlade Branka Grčića o mogućem prekidu negativnog niza BDP-a unijeti nešto optimizma na burzi.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje trgovanje slično jučerašnjem, obilježeno neznatnim promjenama Crobexa, jer nema pozitivnih vijesti koje bi potaknule oporavak tržišta s najnižih razina u zadnjih 20 mjeseci. Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Indeks Crobe spustio se jučer 0,08 posto, na 1.676 bodova, stabiliziravši se na najnižoj razini od 6. rujna 2012. godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.670 bodova. Crobex10 ojačao je, pak, 0,06 posto, na 944 boda.


Redovni promet dionicama iznosio je 11 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna više nego dan ranije.

„Dobra vijest za domaću burzu je da je proglašena najbolje vođenom u srednjoj i istočnoj Europi. No, loša je vijest da su američke i neke europske burze dosegnule rekordno visoke razine, dok su domaći burzovni indeksi na najnižim razinama u zadnjih 20 mjeseci“

Na listi milijunaša našle su se tri dionice. Najveći promet, 3,8 milijuna kuna, ostvaren je dionicama HT-a, a cijena im je porasla 0,71 posto, na 146,03 kune.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 1,6 milijuna, čija se cijena spustila 0,19 posto, na 1.583,89 kuna.

Dionicom Valamar Adria Holdinga, pak, ostvareno je 1,1 milijun kuna prometa, uz rast cijene za 0,26 posto, na 174,35 kuna.

„Dobra vijest za domaću burzu je da je proglašena najbolje vođenom u srednjoj i istočnoj Europi. No, loša je vijest da su američke i neke europske burze dosegnule rekordno visoke razine, dok su domaći burzovni indeksi na najnižim razinama u zadnjih 20 mjeseci“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Danas očekuje stagnaciju Crobex indeksa jer, kako kaže, naprosto nema pozitivnih vijesti.

„Vidjet ćemo hoće li najava potpredsjednika Vlade Branka Grčića o mogućem prekidu negativnog niza BDP-a unijeti nešto optimizma na burzi“, navodi Rinkovec.

Hrvatska bi mogla ostvariti pozitivnu stopu rasta BDP-a u prvom kvartalu ove godine, rekao je jučer potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić na konferenciji za novinare.

Izjavio je da na to ukazuju svi glavni makroekonomski pokazatelji za prvo tromjesečje – rast industrijske proizvodnje, prometa u trgovini na malo i izvoza.

Inače, među najvećim gubitnicama jučer je bila dionica Đure Đaković Holdinga, s padom cijene za 7,9 posto, na 34 kune. Jučer je predsjednik Uprave Vladimir Kovačević reagirao na prozivke Sindikata metalaca Hrvatske, kazavši da je Uprava osigurala stabilan novčani tijek, tako da su isplate plaća osigurane.

Sindikat je izrazio nezadovoljstvo poslovnim rezultatima i načinom na koji su kompaniju vodili Uprava i Nadzorni odbor, imenovani od strane Vlade prije dvije godine, te su najavili "sve oblike sindikalnih akcija radi očuvanja radnih mjesta". Kovačević je istaknuo i da, iako već duže vrijeme u vagonskom i vojnom programu imaju bitno smanjene narudžbe, niti jedan radnik nije otpušten te nisu dovedena u pitanje prava iz kolektivnog ugovora.

A na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dosegnuvši nove najviše razine u povijesti, no trgovalo se oprezno jer novi gospodarski podaci nisu impresionirali.

Dow Jones ojačao je 0,12 posto, na 16.715 bodova, a S&P 500 indeks 0,04 posto, na 1.897 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,33 posto, na 4.130 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dosegnuvši najviše razine u tri tjedna.

„Jučer je bio povijesni dan za Wall Street, jer su i S&P 500 i Dow Jones dosegnuli nove povijesno najviše razine. Raspoloženje je dobro, a investitori uglavnom zanemaruju negativne makroekonomske objave. Ipak, danas na inozemnim burzama očekujem ponešto opreznije trgovanje“, zaključuje Rinkovec. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobex, zagrebačka burza, roman rinkovec