Tvrtke

PROTEKCIONIZAM: Francuska vlada uredbom onemogućava inozemna preuzimanja strateških tvrtki

To bi moglo predstavljati zapreku američkom General Electricu u pokušaju kupnje dijela Alstoma.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Francuska vlada donijela je uredbu koja joj omogućuje blokiranje preuzimanja domaćih strateških kompanija od strane bilo koje inozemne tvrtke, što bi moglo predstavljati zapreku američkom General Electricu u pokušaju kupnje dijela Alstoma.

Svaki takav pokušaj akvizicije morat će ubuduće dobiti suglasnost ministra gospodarstva.

Ta uredba, objavljena u službenom glasilu u četvrtak, dat će državi puno veće ovlasti u blokiranju stranih preuzimanja u energetskom, vodoopskrbnom, prometnom, telekomunikacijskom i zdravstvenom sektoru. Svaki takav pokušaj akvizicije morat će ubuduće dobiti suglasnost ministra gospodarstva.

Francuska vlada prije nije dala naslutiti da razmatra takvu mjeru, premda je ministar gospodarstva i industrije Arnaud Montebourg otvoreno protiv ponude General Electrica za kupnju energetskog dijela Alstomove proizvodnje i umjesto toga zagovara europsko povezivanje te francuske kompanije s njemačkim
Siemensom. Alstom je prije najavio da će ponudu GE-a, vrijednu 16,9 milijardi dolara, razmotriti do kraja ovoga mjeseca, dok Siemens razmatra podnošenje obvezujuće ponude.

"Ova uredba olakšala nam je put za nastavak razgovora s GE-om i Siemensom, koji su iskazali interes za Alstom, i omogućila da se naši zahtjevi bolje čuju“, kazao je Reutersu izvor blizak Montebourgu, dodavši da to ne znači i da će se iskoristiti mogućnost veta.

Istaknuo je i da vlada ne kani blokirati strane investicije, ali želi u interesu nacije osigurati strateške sektore.

Francuska država ima otprilike 1-postotni udjel u Alstomu, a prije desetak godina spasila je tu inženjersku grupu od financijskog kolapsa. Mnogi Francuzi smatraju Alstom, koji među ostalim proizvodi vjetroelektrane, turbine i brze vlakove, utjelovljenjem industrijske snage države.

Slične ovlasti, kakve su francuskoj vladi dodijeljene ovom uredbom, već postoje u drugim europskim zemljama, kao i u SAD-u, gdje predsjednik ima ovlasti blokirati određene ponude za preuzimanje, zaključio je Reutersov izvor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Arnaud Montebourg, SPAJANJA I PREUZIMANJA, SIEMENS, GENERAL ELECTRIC, ALSTOM