Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Indeks DAX dotaknuo povijesno najvišu razinu od 9.810 bodova

Zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima nekolicine kompanija.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na europskim tržištima kapitala cijene dionica danas stagniraju nadomak najviših razina u zadnjih nekoliko godina, pri čemu je njemački DAX indeks dotaknuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima nekolicine kompanija.

„Čini se da će ECB prilagoditi kamatne stope, a to bi trebalo podupirati tržišta dionica“

Njemački DAX indeks dosegnuo je oko podneva povijesno najvišu razinu od 9.810 bodova. Istodobno je londonski FTSE indeks bio u plusu blagih 0,04 posto, na 6.881 bodu, dok je pariški CAC bio u minusu 0,24 posto, na 4.490 bodova.

U proteklih tjedan dana, europska dionička tržišta podupirali su sve brojniji signali da je Europska središnja banka spremna u lipnju smanjiti kamatne stope i uvesti dodatne monetarne poticaje gospodarstvu eurozone.

„Čini se da će ECB prilagoditi kamatne stope, a to bi trebalo podupirati tržišta dionica“, kaže Richard Griffiths, direktor investicijskog društva Berkeley Futures.

Kako dodaje, DAX indeks bi do kraja lipnja mogao dosegnuti i 10.000 bodova, te savjetuje kupnju dionica na njemačkoj burzi u danima kada je u korekciji.

Ipak, na burzama se trguje oprezno jer neujednačeni makroekonomski podaci iz eurozone pojačavaju rizik od nestabilnosti cijena dionica u idućim mjesecima.

Jutros je objavljeno da je njemački bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju porastao 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, što predstavlja ubrzanje rasta.

No, dok je rast njemačkog gospodarstva veći od očekivanja analitičara, francusko je podbacilo. U prvom je tromjesečju tamošnji BDP ostao nepromijenjen u odnosu na prethodni kvartal.

Među najvećim današnjim dobitnicama našla se dionica Richemonta, sa skokom cijene za 5 posto, nakon što je taj švicarski proizvođač luksuzne robe izvijestio o solidnom rastu prodaje u prvom tromjesečju, te najavio povećanje dividende i otkup vlastitih dionica.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ecb, ftse, cac, dax, europske burze