A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/poljeprivreda-belje-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda 2,27 milijardi kuna | Politika+
Mojbiz

BROJKE: Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda 2,27 milijardi kuna

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom tromjesečju ove godine sirovo kravlje mlijeko ima udio od 27,5 posto.

Piše: PolitikaPlus

Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine iznosila je 2,27 milijardi kuna, pri čemu je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata dosegnula 1,68 milijardi kuna, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila 586,1 milijun kuna.

U ukupnoj vrijednosti prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva vrijednost poljoprivrednih proizvoda sudjeluje sa 73 posto, vrijednost proizvoda šumarstva sa 19 posto i proizvoda ribarstva sa 8 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom tromjesečju ove godine sirovo kravlje mlijeko ima udio od 27,5 posto. Vrijednost otkupa i prodaje sirovog kravljeg mlijeka iznosi 624,7 milijuna kuna.

Slijedi grubo obrađena drva s udjelom od 19 posto, ili vrijednošću otkupa i prodaje u iznosu od 431,2 milijuna kuna.

Po udjelu slijede žive svinje s 10 posto, ribe svježe ili ohlađene s 7,7 posto, živa goveda sa 7,3 posto, živa perad sa 6,4 posto, krumpir s 5,5 posto, ostalo povrće, svježe, dinje i lubenice s 3,7 posto, žitarice s 3,6 posto, vino s 3,3 posto, kokošja jaja s 2,5 posto, ostalo voće, orasi i slično koštuničavo voće s 1,7 posto te ostali proizvodi s 1,8 posto.

Po podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije) meke pšenice, ozime - merkantilne pšenice u prvom je ovogodišnjem tromjesečju iznosila 1.397,23 kuna po toni, a kukuruza (merkantilnog) 1.108,52 kune po toni.

Prosječna proizvođačka cijena sirovog kravljeg mlijeka je iznosila 2,90 kuna po litri.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

šuma, poljoprivreda, vrijednost