Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Veliki pad na Wall Streetu pokrenuo lavinu i na azijskim burzama

Ulagače je razočarao i slabiji nego što se očekivalo rast gospodarstva eurozone.

Piše: p/h

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale drugi dan zaredom, kao i jučer na Wall Streetu, dok je euro pod pritiskom zbog sporijeg nego što se očekivalo rasta gospodarstva eurozone.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru, Australiji i Hong Kongu pale između 0,3 i 0,7 posto.

Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto.

Azijska su tržišta pod pritiskom jer su jučer na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći dnevni pad u više od mjesec dana, što je posljedica slabih poslovnih rezultata najvećeg svjetskog trgovačkog lanca Wal-Marta i oštrog pada industrijske proizvodnje u SAD-u.

Ulagače je razočarao i slabiji nego što se očekivalo rast gospodarstva eurozone. Jučer je, naime, objavljeno da je bruto domaći proizvod tog bloka u prvom tromjesečju ojačao svega 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok su analitičari očekivali rast od 0,4 posto.

Najviše je jutros potonuo tokijski Nikkei indeks, što je posljedica pada cijena dionica japanskih izvoznika zbog jačanja jena. Zbog toga, naime, njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju manje konkurentni.

A na valutnim je tržištima euro pod pritiskom jer se zbog sporog rasta gospodarstva eurozone i niske inflacije očekuje daljnje labavljenje monetarne politike Europske središnje banke već u lipnju.

Zbog toga je jučer tečaj eura zaronio na samo 1,3648 dolara, najnižu razinu u dva i pol mjeseca. Jutros se, doduše, ponovno vratio iznad granice od 1,37 dolara, no valutni stratezi ne očekuju njegov daljnji značajniji oporavak.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je na 139,15 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 139,60 jena.

Tečaj dolara prema 'japancu' pao je, pak, s jučerašnjih 101,80 na 101,50 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TEČAJ EURA, EURO, FOREX, NIKKEI, MSCI, AZIJSKE BURZE, WALL STREET