Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Može li Crobex preskočiti psihološku granicu od 1.700 bodova?

''Na domaćoj burzi jučer je drugi dan zaredom vladao pozitivan sentiment.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Nakon dva dana rasta, Crobex indeks Zagrebačke burze nalazi se nadomak 1.700 bodova, pa ostaje za vidjeti hoće li danas uspjeti preskočiti tu važnu psihološku razinu. Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.će li danas uspjeti preskočiti tu važnu psihološku razinu.

„Na domaćoj burzi jučer je drugi dan zaredom vladao pozitivan sentiment. Crobex je porastao nešto više od jedan posto i sada je nadomak psihološki važne razine od 1.700 bodova, a ohrabruje i rast prometa - u milijunskom iznosu je trgovano sa čak pet izdanja“

Crobex indeks skočio je jučer 1,05 posto, na 1.697 bodova, ojačavši drugi dan zaredom. Crobex10 porastao je, pak, 0,9 posto, na 953 boda. Oba indeksa na putu su blagih tjednih dobitaka – Crobex je od početka tjedna u plusu 0,64, a Crobex10 0,22 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 17 milijuna kuna, što je otprilike 4,5 milijuna više nego dan ranije.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a s prometom od 3,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,06 posto, na 146,13 kuna.

Slijedi dionica Valamar Adria Holdinga, s prometom od 2,9 milijuna kuna i rastom cijene za 0,31 posto, na 175,98 kuna.

Prometi iznad 2 milijuna kuna ostvareni su i dionicama Leda, čija je cijena porasla 0,72 posto, na 8.410 kuna, te Ericssona Nikole Tesle, koja je pojeftinila 0,07 posto, na 1.568,87 kuna.

„Na domaćoj burzi jučer je drugi dan zaredom vladao pozitivan sentiment. Crobex je porastao nešto više od jedan posto i sada je nadomak psihološki važne razine od 1.700 bodova, a ohrabruje i rast prometa - u milijunskom iznosu je trgovano sa čak pet izdanja“, kaže Marko Oluić, broker u Podravskoj banci.

Iako nije bilo važnijih korporativnih vijesti kojima bi se mogao pripisati rast Crobexa, čini se da je dio investitora procijenio da je, nakon dugotrajnog pada cijena, dobra prilika za kupnju pojedinih dionica, dodaje Oluić.

„Ostaje za vidjeti hoće li Crobex danas imati snage za nastavak rasta i proboj iznad 1.700 bodova“, ističe Oluić.

A sa svjetskih tržišta ne stižu poticajne vijesti. Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći dnevni pad u više od mjesec dana jer su ulagače razočarali slabi poslovni rezultati Wal-Marta i oštar pad industrijske proizvodnje u SAD-u.

U travnju je industrijska proizvodnja pala 0,6 posto, što je njezin najveći pad od kolovoza 2012. godine.

Dow Jones potonuo je 1,01 posto, na 16.446 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,94 posto, na 1.870 bodova, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 4.069 bodova.

Pod pritiskom oštre korekcije na Wall Streetu, jutros su i na azijskim su burzama cijene dionica pale, drugi dan zaredom.

Na europskim se burzama, pak, danas očekuje oprezno trgovanje.

„Od važnijih makroekonomskih pokazatelja danas će biti objavljeni podaci o zaposlenosti u Francuskoj te izdanim građevinskim dozvolama u SAD-u“, zaključuje Oluić. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKI TELEKOM, Marko Oluić, CROBEX, ZAGREBAČKA BURZA, VALAMAR, LEDO