Sport

REAKCIJA: Ivo Josipović kori HNS: Propustili ste priliku za otvaranje nove stranice s Jovanovićem

''Uvredljivo i diskriminirajuće prema demokratski izabranim predstavnicima institucija.''

Piše: Vanja Deželić

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker prema ocjeni mnogih prešao je svaku mjeru zabranom da  izaslanik predsjednika Republike Hrvatske uruči pehar pobjedniku Kupa, zbog čega je i predsjednik Ivo Josipović odlučio reagirati i izraziti nezadovoljstvo.

 

>> Davor Šuker je ponizio i Josipovića i građane koji su mu dali svoj glas!

Zbog radnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, predsjednik Josipović nije mogao prihvatiti poziv i nazočiti finalnoj utakmici Kupa u Rijeci, čiji je pokrovitelj, pa je tu ulogu trebao preuzeti njegov izaslanik, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. S obzirom da je poznat po javnim napadima na nogometne čelnike, prvenstveno Zdravka Mamića, kao i situaciju u hrvatskom nogometu, Davor Šuker dao si je za pravo na taj način uvrijediti uvrijediti instituciju predsjednika.

Određivanje ministra Jovanovića za izaslanika bila je prilika da se otvori nova stranica u odnosima Hrvatskog nogometnog saveza s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Pozivam HNS da u svom djelovanju vodi računa o temeljnim ustavnim vrijednostima Republike Hrvatske

- Doprinos gospodina Jovanovića hrvatskom nogometu proteklih godina isključivo se manifestirao negativnim stavom prema Hrvatskom nogometnom savezu, nogometnim dužnosnicima i hrvatskom nogometu općenito što ga čini neprimjerenom osobom da na prazniku hrvatskog nogometa, finalu Hrvatskog nogometnog kupa, sudjeluje u svečanosti dodjele pehara - kazao je Davor Šuker.

Sukladno uobičajenoj praksi u slučajevima kada je pozvan, a ne može prisustvovati pojedinom događaju, predsjednik Ivo Josipović je za svog izaslanika odredio najvišeg dužnosnika koji nazoči događaju. U ovom slučaju, bio je to resorni ministar Željko Jovanović.

- Određivanje ministra Jovanovića za izaslanika bila je prilika da se otvori nova stranica u odnosima Hrvatskog nogometnog saveza s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta - kazao nam je Ivo Josipović.

Nažalost, bio je poslovično staložen i rezerviran pa je propustio je reagirati žešće iako bi to bilo primjerenije situaciji koja se odvila. Ali bio je i više nego dovoljno jasan.

- Žalim što odgovorni nisu prepoznali moj pokušaj pomirbe HNS-a i MZOS-a, a posebno sam nezadovoljan razlozima odbijanja izaslanika koji su navedeni u medijima. Uvredljivi su i diskriminirajući prema demokratski izabranim predstavnicima institucija Republike Hrvatske i prema pripadnicima romske zajednice u Hrvatskoj. Pozivam HNS da u svom djelovanju vodi računa o temeljnim ustavnim vrijednostima Republike Hrvatske - poručio je predsjednik Josipović.

Teško da će sve ove riječi išta promijeniti, osim što od sljedeće godine predsjednik RH neće biti pokrovitelj Kupa. Postavlja se pitanje treba li poduzeti neke konkretnije mjere jer nogometni čelnici više se ne postavljaju samo iznad funkcija i institucija koje se tiču nogometa, počeli su se postavljati i iznad državnih institucija, uobičajenih pravila ponašanja, pa i zakona.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, HNS, davor šuker, ivo josipović